Objavte 4 skryté poklady Nemecka: Na svoje si prídu milovníci umenia aj kvalitného vína

2024-06-03 00:00:00 |   |    | 

Chcete sa ponoriť do rozmanitého sveta súčasného umenia a modernej architektúry a spoznať historické kultúrne krajiny, ako sú napríklad vinárske regióny? Nemecko vám tento sen splní do bodky.



 

Nemecko patrí v rámci Európy medzi obľúbené destinácie, pretože návštevníkom ponúka všetko – od bohatého kultúrneho dedičstva cez prírodné krásy až kvalitnú gastronómiu.

Poďte s nami objaviť aj miesta, kam môžete cestovať za hudbou, umením či dobrým vínom. Vďaka dômyselnej infraštruktúre navyše môžete nechať auto doma - po krajine sa jednoducho a rýchlo presuniete verejnou dopravou či na bicykli. A nezabudnite pri svojich potulkách ochutnať aj rozmanitú nemeckú kuchyňu.

 

Zažite to najlepšie z hudby na koncerte, festivale alebo rovno v opere

Nemecko je kolískou svetoznámych hudobných skladateľov ako Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven či Richard Wagner. Práve ich dielam je venovaný napríklad festival v Bayeruthe, ktorý sa koná každý rok a láka znalcov i nových nadšencov klasickej hudby.

Fanúšikov hudby všetkých vekových kategórií Nemecko priťahuje najmä vďaka koncertom najrôznejších žánrov, ktoré sa častokrát odohrávajú pod holým nebom. Napríklad letný festival Breminale ponúka pestrý program hudby, umenia a kultúry a nesie sa v duchu hesla „Kultúra pre všetkých“.

Pri pobreží Severného mora sa od roku 2005 koná festival Deichbrand. Milovníci džezu si prídu na svoje v rámci festivalu ELBJAZZ v Hamburgu alebo Medzinárodného džezového festivalu Saar s jednoduchým názvom fill in.

Viac o hudobných zážitkoch v Nemecku

 

Potulky po múzeách a galériách majú osobité čaro

Nemecká umelecká scéna je bohatá nielen na tradície, ale stretáva sa tu tiež rozmanitosť spolu s novátorskými postupmi. Zbožňujete múzeá či galérie? Objavte čaro jedinečných expozícií či súkromných umeleckých zbierok v Nemecku a vydajte sa na tvorivú cestu cez množstvo epoch a štýlov.

Rozhodne neoľutujete návštevu Štátneho múzea v Hannoveri, kde nájdete tak archeologické exponáty, ako aj moderné umenie. Ak aj vás zaujíma výroba železa, oplatí sa nahliadnuť aj do železiarne Völklinger Hütte zapísanej do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Tá je jedinou úplne zachovanou železiarňou na svete z obdobia rozkvetu industrializácie a dnes je miestom medzinárodných výstav, festivalov a koncertov.

Bavorské múzeá ponúkajú bohatý výber tém od výroby klobúkov po keramiku či od rytierov a Rimanov až po renesanciu.

Viac o nemeckých múzeách

 

Nemecké architektonické diela sú pastvou pre oči

Patríte medzi nadšencov architektúry či dizajnu ako takého a umenia na verejnom priestranstve? Nemecko je domovom zaujímavých klenotov práve v tejto oblasti. Vychutnajte si architektonické skvosty od stredovekých hradov a gotických katedrál až po prelomovú modernú architektúru a inovatívne inštalácie.

Za turisticky atraktívne sú považované najmä svetelné inštalácie, ako napríklad na Brandenburskej bráne v Berlíne, ktorá vynikne najmä za súmraku a v noci. Obísť by ste však nemali ani Darmstadtskú umeleckú kolóniu – súbor stavieb z obdobia 1899 až 1914 v secesnom štýle.

Priťahuje vás tehlová architektúra? Jedinečné budovy a symbióza tradičnej a expresionistickej tehlovej architektúry robia z ulice Böttcherstraße v Brémach skutočné umelecké dielo.

Viac o nemeckej architektúre

 

Vzácne odrody viniča a neopakovateľné výhľady

Ku kulinárskym špecialitám neodmysliteľne patrí kvalitné víno. A ani v tejto oblasti Nemci nijako nezaostávajú. Až v trinástich vinárskych regiónoch si totiž môžete vychutnať cestu po vinohradníckych oblastiach a objaviť tak mnohé z najlepších svetových odrôd hrozna.

Napríklad región rieky Mozela je svetoznámy pre svoje strmé svahy a vynikajúce odrody viniča vrátane Müller-Thurgau, Elbling a Rulandské modré. Ponúka tiež úchvatný výhľad na vinice v slučkách rieky.

Viac o nemeckom víne

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Germany Travel

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 26. jún. 2024. Meniny má Adriána.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa