Unikátna atrakcia: Na Slovensku otvorili najväčšiu motýliu záhradu v strednej Európe

2024-06-13 15:00:00 |   |    | 

Motýlie záhrady sú obľúbenou atrakciou po celom svete. Nielen deti, ale aj dospelí sa radi pokochajú pestrofarebnými krídlami týchto nežných zvieratiek. Teraz sa takouto zaujímavosťou môžeme pochváliť aj u nás, pred letnou sezónou otvorili motýliu záhradu v obci Vlčkovce v okrese Trnava.



 

Na Slovensku žije až 3-tisíc druhov motýľov. Aspoň zlomok z nich uvidíte v nádhernej Motýlej záhrade vo Vlčkovciach, za ktorou stojí rodina Zoltána Velebného, veľkého milovníka týchto zaujímavých tvorov. Atrakciu po prvýkrát otvorili v júni 2021 a dnes sa rozprestiera na ploche 240 metrov štvorcových, čo z nej robí jednu z najväčších motýlích záhrad v strednej Európe. Motýle tam môžete nielen vidieť, ale niektoré vám možno dokonca pristanú na rukách či na hlave.

I keď sú hlavným lákadlom pestrofarebné dospelé jedince, majitelia sa snažia priblížiť aj ich vývin, preto počas návštevy uvidíte tiež larvy či kukly. V záhrade žije 70 až 80 druhov motýľov, ktoré sa počas sezóny postupne vystriedajú. Nie všetky pochádzajú zo Slovenska. Stretnúť môžete napríklad aj vzácny typ z rodu Morfo zo Strednej a Južnej Ameriky s typickým čierno-modrým sfarbením. Jednou z top atrakcií tohtoročnej výstavy je tiež nočný motýľ okáň atlas (Attacus Atlas) s najväčším rozpätím krídel, ktoré môže dosiahnuť až 30 centimetrov.

Život týchto krásavcov netrvá dlho. Niektoré pobudnú na svete desať dní, iné až do dvoch mesiacov. Preto Zoltán Velebný systematicky pracuje aj s liahňou, z ktorej potom prináša do Motýlej záhrady ďalšie zaujímavé druhy. Minulý rok sa mu podarilo odchovať až sedem rôznych typov, tentoraz by chcel toto číslo ešte prekonať. Záhrada je otvorená iba počas letnej sezóny (jún až koniec septembra). Pre návštevníkov je prístupná každý deň, vrátane sviatkov. Svoje brány otvára o 10:00, zatvára o 17:30 a posledný vstup je možný o 16:30.

 

Vstupné:

Dospelí – 7 eur

Seniori a držitelia preukazu ZŤP – 5 eur

Deti do 18 rokov – 3 eurá

Deti do 3 rokov – zadarmo

K dispozícii sú aj zľavy pre väčšie skupiny.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 26. jún. 2024. Meniny má Adriána.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa