Rebríček najšťastnejších krajín ovládla Škandinávia, Slovensko sa výrazne prepadlo

2024-03-24 16:00:00 |   |    | 

Najšťastnejšou krajinou sveta sa v rebríčku zostavovanom OSN opäť stalo Fínsko, zatiaľ čo Slovensko sa prepadlo z 29. miesta na 45. priečku. Na opačnom konci rebríčka 143 krajín skončil ako najmenej šťastná krajina Afganistan a len o málo lepšie sa cítia obyvatelia Libanonu, Lesotha a Sierry Leone.



V zverejnenej Svetovej správe o šťastí (World Happiness Report) sa opäť ukázalo, že najspokojnejší sú obyvatelia krajín zo severnej Európy - za prvým Fínskom sa umiestnilo Dánsko, Island a Švédsko. Severskú dominanciu prerušuje piaty Izrael, za ním nasledujú Holandsko, Nórsko a Luxembursko a prvú desiatku uzatvára Švajčiarsko a Austrália.

Stúpajúca nespokojnosť medzi mladšími ľuďmi spôsobila prepad Spojených štátov a niektorých veľkých západoeurópskych krajín – USA sú v novom indexe šťastia na 23. priečke, zatiaľ čo vlani boli pätnáste, a Nemecko sa prepadlo zo 16. miesta na 24. priečku.

Každoročná Svetová správa o šťastí vychádza z údajov amerického Gallupovho ústavu a je analyzovaná globálnym tímom, ktorý teraz vedie Oxfordská univerzita. Ľudia v 143 krajinách a teritóriách boli požiadaní, aby ohodnotili svoj život na stupnici od nuly do desiatich, pričom desať predstavuje ich najlepší možný život. Výsledky za posledné tri roky sa spriemerujú a vznikne rebríček.

Všeobecne sa dá povedať, že poradie voľne koreluje s prosperitou krajín, ale zdá sa, že hodnotenie jednotlivcov ovplyvňujú aj ďalšie faktory, ako je priemerná dĺžka života, sociálne väzby, osobná sloboda a korupcia, napísala agentúra Reuters.

Spojené štáty prvýkrát vypadli z prvej dvadsiatky a podľa analytikov sa o to postaral veľký pokles spokojnosti Američanov mladších ako 30 rokov. Zatiaľ čo podľa celosvetového rebríčka šťastia osôb vo veku 60 rokov a viac by sa Spojené štáty umiestnili na desiatom mieste, samotné hodnotenie života osôb mladších ako 30 rokov radí Spojené štáty na 62. miesto.

Tieto zistenia sú v rozpore s mnohými predchádzajúcimi výskumami blahobytu, podľa ktorých je šťastie najvyššie v detstve a v ranej mladosti, potom klesá na najnižšiu úroveň v strednom veku a následne stúpa okolo odchodu do dôchodku. "Mladí ľudia, najmä v Severnej Amerike, dnes prežívajú krízu stredného veku," povedal agentúre Reuters Jan-Emmanuel De Neve, profesor ekonómie na Oxfordskej univerzite a jeden z editorov správy.

Mileniáli a mladšie vekové skupiny v Severnej Amerike spomínali výrazne častejšie ako staršie vekové skupiny vlastnú osamelosť. De Neve povedal, že šťastie mladých ľudí pravdepodobne znižuje celý rad faktorov, vrátane zvýšenej polarizácie v sociálnych otázkach, negatívnych aspektov sociálnych médií a ekonomickej nerovnosti, kvôli ktorej si mladí ľudia môžu dovoliť vlastné bývanie horšie ako v minulosti.

Hoci je tento jav najmarkantnejší v Spojených štátoch, vekové rozdiely v pocite šťastia sú veľké aj v Kanade a Japonsku av menšej miere vo Francúzsku, Nemecku a Veľkej Británii, ktoré sa v tohtoročnom rebríčku tiež prepadli na nižšie priečky ako vlani.

Naproti tomu medzi krajiny s najväčším zlepšením blahobytu patria mnohé bývalé komunistické štáty v strednej a východnej Európe. Tam na rozdiel od bohatších krajín mladí ľudia uvádzajú výrazne lepšiu kvalitu života ako starší ľudia, často na rovnakej alebo lepšej úrovni ako v západnej Európe.

"Slovinsko, Česko a Litva sa pohybujú v prvej dvadsiatke a je to zásluhou ich mladých ľudí," dodal Jan-Emmanuel De Neve.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa