V švajčiarskych Alpách našli piatich mŕtvych skialpinistov: TOTO ICH MOHLO ZACHRÁNIŤ

2024-03-11 10:30:00 |   |    | 

V švajčiarskych Alpách v kantóne Valais našli v nedeľu večer záchranári päť mŕtvych skialpinistov, ktorí boli nezvestní od soboty. Po šiestom zo skupiny stále pátrajú, uviedol dnes server verejnoprávnej rozhlasovej a televíznej stanice SRF.



 

Do oblasti pri hore Tete-Blanche, ktorá pri hraniciach s Talianskom čnie do výšky cez 3700 metrov nad morom, úrady v nedeľu okolo 19:30 aj napriek nepriaznivému počasiu vyslali troch záchranárov a jedného policajta. Po zhruba dvoch hodinách sa im podarilo objaviť päticu tiel.

Lyžiari sa zrejme vybrali po 120-kilometrove trati z Zermattu do Arolly, ktorej absolvovanie trvá niekoľko dní a je vhodná len pre najskúsenejších lyžiarov. Agentúra Reuters napísala, že päť zo šiestich členov skupiny bolo z jednej rodiny z kantónu Valais, šiesta osoba pochádzala z kantónu Fribourg.

Čo bolo príčinou úmrtia skialpinistov vo veku 21 až 58 rokov, zatiaľ zo správ švajčiarskych úradov nie je zrejmé. Keďže sa ale stratili v oblasti s nízkym rizikom lavín, podľa šéfa leteckej záchrannej služby v Zermatte Anjana Truffera sa skupine zrejme stalo osudným nepriaznivé počasie.

Pierre Mathey, šéf Asociácie švajčiarskych horských vodcov, povedal švajčiarskym novinám 24 Heures, že skupina mohla prežiť, ak by si vykopali jaskyňu v snehu ako úkryt.

Ďalší lyžiar mimo zjazdovky zahynul tento víkend v lavíne v tom istom kantóne Valais a polícia vyzvala na mimoriadnu opatrnosť vzhľadom na pretrvávajúce riziká.

 

OPRAVA: Pôvodné správy uvádzali, že sa jednalo o bežkárov. Neskôr úrady upresnili, že tragédia sa stala skialpinistom.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa