Svätý grál medzi podmorskými vrakmi: San José ukrýva poklady za miliardy

2024-03-25 09:00:00 |   |    | 

Budúci mesiac by mohli špecialisti vyzdvihnúť z Karibského mora prvé predmety z lode San José, ktorá je označovaná za "svätý grál" medzi podmorskými vrakmi, napísal denník The Guardian. Tri storočia stará španielska galeóna, ktorá viezla okrem iného 11 miliónov zlatých a strieborných mincí, bola nájdená v roku 2015. Hodnota jej nákladu je odhadovaná na miliardy dolárov.



 

Nároky na vrak lode San José si robí Kolumbia, v ktorej vodách bol nájdený, Španielsko, bolívijské domorodé skupiny aj americká spoločnosť Sea Search Armada (SSA), špecializujúca sa na hľadanie potopených vrakov, ktorá už začiatkom 80. rokov oznámila, že lokalizovala miesto, kde sa loď potopila.

Kolumbia sa už skôr pokúsila časť vydražiť, aby mohla financovať náklady na vyzdvihnutie lode. Zasiahli však súdy. Presná poloha vraku zostáva štátnym tajomstvom, napísal The Guardian. Úrady iba uviedli, že sa nachádza v hĺbke 600 metrov mimo dosahu potápačov.

"Pretrvával názor, že galeóna je poklad. Chceme v tomto ohľade obrátiť list," uviedla riaditeľka Kolumbijského inštitútu antropológie a histórie Alhena Caicedová. "Nepremýšľame o poklade. Premýšľame o tom, ako sa dostať k historickým a archeologickým informáciám," dodala.

Loď leží v hlbokých tropických vodách, jej vyzdvihnutie preto bude zrejme veľmi zložité a nákladné. "Netušíme, ako budú predmety reagovať, až sa dostanú do kontaktu s kyslíkom," povedala Caicedová. Len málo vrakov ako tento bolo doteraz nájdených a žiadny doteraz nebol vyzdvihnutý z teplých tropických vôd, napísal The Guardian. "Je to obrovská výzva. Svojím spôsobom sme priekopníci," dodala Caicedová.

Kolumbijské námorníctvo pre túto špeciálnu operáciu študovalo aj prípad plavidla Mary Rose, vlajkovej lode anglického kráľa Henricha VIII., ktorej vrak starostlivo mapovali stovky potápačov asi desať rokov, kým ho v roku 1982 experti dostali z morského dna pri jednej z najnáročnejších a najdrahších operácií svojho druhu .

Koľko toho bude možné zachrániť z lode San José, závisí podľa vedúcej výskumného programu Mary Rose Alex Hildredovej od mnohých faktorov, napríklad teploty vody.

"Príbeh San José sa vždy odvíjal od peňazí," uviedla Ann Coatsová z univerzity v Portsmouthe. "Bohatstvo na palube bolo hnacím motorom pátrania po vraku. Bolo by pekné, keby sa raz mohla uskutočniť kultúrna spolupráca, ktorá by loď riadne preskúmala," dodala.

Galeóna San José sa v roku 1708 vracala do Európy s pokladmi, ktoré mali financovať vojnu o španielske dedičstvo, keď ju britské námorníctvo potopilo blízko karibského prístavného mesta Cartagena. Náklad zahŕňa aj výrobky zo skla, porcelánu a kože.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa