USA zaplavili bilióny cikády, niektorí ľudia celé dni nevychádzajú z domu

2024-06-17 20:00:00 |   |    | 

Časti Spojených štátov sa v týchto dňoch stretávajú s prívalom hlučného okrídleného hmyzu, ktorý pokrýva stromy či chodníky a sadá na obyvateľov. Záplava cikád je tento rok mimoriadne veľká, pretože sa zároveň roja dve potomstva s rôznymi dĺžkami životného cyklu. Epicentrom vzácneho úkazu je štát Illinois, kde sa teritóriá dvoch druhov stretávajú, opísala v reportáži agentúra AP.



 

"Vidíme niečo biblické," popísal udalosť biológ Gene Kritsky. Periodicky sa vracajúci hmyz sleduje už 50 rokov, napriek tomu ho ohromilo, keď pozoroval, ako sa v lese na sever od Chicaga tiesnilo až päť miliónov cikád. "Veci, ktoré som videl tentoraz, som nikdy predtým nevidel," dodal.

USA zažívajú inváziu cikád, akú naposledy zaznamenali v roku 1803. Na juhu a v centrálnej časti krajiny sa liahne potomstvo označované rímskou číslicou XIX, ktoré sa rojí vždy po 13 rokoch života v krajine, severnejšie sa začali objavovať zástupcovia potomstva XIII, ktorého životný cyklus trvá 17 rokov, pričom v centrálnom Illinois sa oba úkazy prekrývajú. Celkom sa do vzduchu, na stromy a do kontaktu s ľuďmi vydávajú bilióny cikád, uvádza AP.

Na niektorých miestach v Illinois hluk dosiahol 100 decibelov, čím sa vyrovnal hlasitosti kosačky na trávu alebo motocykla. Samce cikád sa pri rojení snažia svojim bzukotom prilákať samičku a neprestávajú na seba upozorňovať, kým nedostanú signál na párenie. To môže trvať aj týždne.

Do štátu pri Michiganskom jazere rojenie pritiahlo mnohých turistov. Riaditeľ prírodného parku Lincoln Memorial Garden pri meste Springfield Joel Horwedel v areáli umiestnil mapu USA, aby návštevníci mohli vyznačiť, odkiaľ prišli. Bol však príliš skromný. Na spodku mapy následne pribudla kolónka "mimo USA", kde ľudia napísali niekoľko európskych krajín alebo Japonsko.

David Quinn pricestoval do oblasti Chicaga zo Severného Írska. "Kedykoľvek sme riadili, mysleli sme si, že je niečo zle s autom, kvôli tomu hluku. Je to ten hmyz," poznamenal.

Miestna entomologička Jennifer Rydzewská sa rozhodla o cikádach vzdelávať verejnosť v hmyzom kostýme s veľkými červenými očami vyrobenými 3D tlačiarňou. Vystupuje v ňom vo videách na sociálnych sieťach a chodí na prechádzky s cikádami.

"Vyjdete von a chodníky sú nimi úplne pokryté," povedala. "Sú veľmi zhrbené, len tak pomaly, podľa mňa skoro mimozemsky, lezú so všetkými svojimi malými výrastkami," popisuje pohyby hmyzu. Dodáva však, že "vyzerajú veľmi milo".

Mnohým ľuďom sa cikády hnusia a pre obyvateľov s fóbiou z hmyzu môže rojenie znamenať, že celé dni nevychádzajú z domu. Všeobecne sú ale cikády neškodné, ľudí nehryzú ani nebodajú, iba po ich párení zostáva zem pokrytá trochu smradľavými telíčkami. Zároveň sú cikády ideálnym zdrojom obživy pre vtáctvo a v posledných rokoch sa dostávajú aj na jedálničky amerických reštaurácií.

Šesťročná Lily Tolleyová zo Springfieldu sa ich nemôže nabažiť, dokonca nimi kŕmi svoju jašteričku menom Dart. Dokáže rozoznať rozdiel medzi hlučnými samcami a mlčiacimi samičkami, jednotlivé časti živočíchov aj to, ako „to trochu pichá“, keď cikáda človeku lezie po koži. Rýchlo ale dodáva, že to nebolí a netreba sa báť.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 26. jún. 2024. Meniny má Adriána.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa