Na Floride ulovili rekordného pytóna: Meria 5,5 metra a váži takmer metrák! (VIDEO)

2023-11-13 12:00:00 |   |    | 

Obrovského tmavého pytóna ulovila na Floride skupina mužov, ktorí sa vydali chytať tento invázny druh hada do Národnej rezervácie Big Cypress. Samica, ktorá sa im priplazila do cesty, merala 550 centimetrov a jej hmotnosť dosahovala takmer 90 kilogramov.



 

Ulovený plaz sa zapíše medzi rekordné úlovky; doteraz najdlhší tmavý pytón, ktorý bol ulovený v Everglades v minulom roku (video), meral 580 centimetrov, ale vážil "len" 57 kilogramov, napísal spravodajský server Fox News.

Muži odovzdali svoj úlovok Úradu pre ochranu prírody juhozápadnej Floridy, ktorý pytóna oficiálne zmeral a zvážil, než im odovzdá trofeje - jeden z lovcov plánuje zavesiť si doma vypreparovanú lebku a ďalší dvaja chcú vystaviť kožu hada v obchode so športovým vybavením a rybárskymi návnadami, kde pracujú.

"Máme tieto zvieratá radi - sú to fantastické hady. Keď sa s nimi v zajatí správne zaobchádza, môžu z nich byť super poslušné zvieratá," povedal Fox News jeden z pätice lovcov. "Ale do voľnej prírody Everglades nepatria. Žerú obrovské množstvo pôvodných druhov zvierat," dodal.

Pytóny tmavé svojou žravosťou ohrozujú nielen svoju korisť, ale aj pôvodné druhy predátorov v tejto oblasti, ktoré pripravujú o potravu. Niektoré z týchto predátorov už sú na zozname ohrozených alebo zraniteľných druhov. Ide predovšetkým o kultové pumy floridské, ktorých podľa oficiálnych údajov vo voľnej prírode zostáva menej ako 250 jedincov.

Pytóny tmavé pochádzajú z juhovýchodnej Ázie, vrátane častí Indie, Nepálu, Bhutánu, Bangladéša, Barmy, Thajska, Laosu, Kambodže, Vietnamu, Malajzie a južnej Číny. Tieto hady sú považované za polovodné a často sa vyskytujú v blízkosti vody alebo močaristých oblastí, hoci tiež môžu  liezť po stromoch.

V 70. a 80. rokoch 20. storočia boli pytóny tmavé zavlečené na Floridu po tom, čo boli do Spojených štátov dovezené tisíce týchto hadov na predaj ako exotickí domáci miláčikovia. Niektoré z nich boli omylom alebo zámerne vypustené a nakoniec sa začali rozmnožovať a vytvorili populáciu v južnej oblasti štátu, predovšetkým v ekosystéme Everglades.

Práve preto, akú hrozbu predstavujú pre pôvodné živočíšne druhy, ich floridské zákony umožňujú humánne zabíjať po celý rok bez kvóty alebo loveckého lístka. Predstavujú taký problém, že ich Florida zakázala chovať ako domácich miláčikov.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa