Krivánska Malá Fatra je najpestrejším pohorím Slovenska: Takúto krásu inde neuvidíte

2024-03-21 12:00:00 |   |    | 

Obľuba Malej Fatry v posledných rokoch výrazne rastie. Ľudia tu objavujú skvelé možnosti na túry a navyše príroda je dokonca ešte krajšia ako v niektorých známejších pohoriach. Za srdce vás chytí aj jedna z jej populárnych častí, ktorá sa nazýva Krivánska Malá Fatra. Podľa odborníkov je to územie s najpestrejším geologickým podložím, vďaka čomu je aj na pohľad veľmi rozmanité. Uvidíte tu bralá, tiesňavy, nevšedné skalné útvary, ale aj veľmi zaujímavé horniny.



 

Ubytujte sa v Zázrivej

Národný park Malá Fatra sa delí na dve hlavné časti. Na juhozápade sa rozprestiera Lúčanská a na severovýchode Krivánska. Oddeľuje ich údolie, ktorým preteká rieka Váh. Keď sa vyberiete do druhej spomínanej oblasti, najlepšie sa tam dostanete z obce Zázrivá. Ak pricestujete na dovolenku na viac dní, toto je ideálne miesto na ubytovanie, odkiaľ môžete vyrážať na výlety.

Veľká časť Krivánskej Malej Fatry ponúka jednoduchšie túry, ktoré sú vhodné aj pre rodiny s deťmi. Vopred si však zistite, aká náročná je daná trasa, lebo v oblasti sa nachádzajú aj ťažšie chodníky, ktoré vedú priamo na končiare. Tie sú vhodnejšie pre skúsenejších turistov.

 

Naprieč Krivánskou Malou Fatrou

Najväčšou a zároveň najzaujímavejšou výzvou pre milovníkov horských túr je prejsť naprieč hrebeňom Krivánskej Malej Fatry. Ak ste v dobrej kondícii, trasu zvládnete aj v priebehu jedného dňa. Ďalšou možnosťou je rozdeliť si ju na dve alebo tri časti.

Každý večer prenocujete v tunajších horských chatách a potom pokračujete ďalej až do svojho cieľa. Začiatok tejto túry je z Bieleho Potoka pri Terchovej, odkiaľ budete postupovať po modrej značke.

Prvou veľkou zastávkou a zároveň prvou možnosťou na prespatie počas tejto túry je Chata pod Chlebom, ktorá patrí medzi najznámejšie ubytovacie zariadenia v regióne. Odtiaľ pokračujete na Chatu pod Suchým, kde opäť môžete zostať aj na noc.

Počas prechodu hrebeňom uvidíte Malý i Veľký Rozsutec, Veľký Kriváň či Chleb. Na ukončenie túry Krivánskou Malou Fatrou máte znova dve možnosti. Môžete zájsť do Strečna, alebo túru ukončíte v Zázrivej, kde nastúpite na svoj spoj domov. Viaceré úseky tejto cesty sú fyzicky náročné, preto by ste mali byť opatrní a vyberte sa na takúto túru len v prípade, ak máte dobrú kondíciu.

 

Hlavné hviezdy

Do Krivánskej Malej Fatry patria dva najznámejšie vrcholy celého pohoria. Ide o Malý a Veľký Rozsutec, ktoré sú aj turistickým cieľom. Vďaka spomínanej geologickej pestrosti je tu nielen rozmanitý terén, ale taktiež sa tam darí rôznym druhom rastlín a drevín. Skvelým časom na návštevu Krivánskej Malej Fatry je preto neskorá jar, keď je už všetko rozkvitnuté a príroda odhalí svoje najväčšie čaro.

 

Vzácna, ale neprístupná jaskyňa

Ďalšou výhodou, ktorú prináša geologická pestrosť, sú podzemné jaskyne. Doposiaľ sa podarilo odhaliť dve. Prvá sa nazýva Jaskyňa nad vyvieračkou, meria pol kilometra a pre verejnosť nebola sprístupnená. Druhou je nádherná Kryštálová jaskyňa, ktorá svoje pomenovanie dostala podľa nádhernej výzdoby. Práve kvôli nej ju však tiež uzatvorili, aby nedošlo k poškodeniu. Aj dnes ale môžete navštíviť úžasné tiesňavy a krasové javy, ktoré robia túto oblasť ešte krajšou. Najviac sa ich nachádza v oblasti Jánošíkove diery.

 

Šútovský vodopád

Pre rodiny s deťmi sú ideálnou voľbou prechádzky k vodopádom, ktorých je tu neúrekom. Z nich vyniká najmä Šútovský, ktorý je prístupný počas celého roka. V zime býva voda zamrznutá a vytvára nádherný, až rozprávkový efekt. K vodopádu sa dostanete z obce Šútovo po modrej značke. Cesta je jednoduchá, terén veľmi dobrý a ak sa vám tu veľmi páči, môžete pokračovať ďalej až k Mojžišovým prameňom, odkiaľ voda tečie priamo do vodopádu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa