Rondu pokladajú za najkrajšie španielske mestečko: Jedna pamiatka nemá vo svete páru

2024-03-05 00:00:00 |   |    | 

Na tento pohľad nikdy nezabudnete. Mesto Ronda je postavené na veľkom brale a dominuje mu vysoký most, známy mnohým cestovateľom. Nájdete ho na viacerých propagačných materiáloch o Španielsku a niet sa čomu čudovať. Osobná návšteva vám to iba potvrdí.



 

Obývané už od doby kamennej

Rondu nájdete v nádhernom regióne Andalúzia. Má povesť jedného z najmalebnejších miest v krajine a preslávila sa aj bohatou históriou. Lokalita bola osídlená už v dobe kamennej a postupne tam pribúdali nové obydlia. Skalnaté bralo si prví obyvatelia nevybrali náhodne, vďaka dobrému výhľadu do okolia im totiž ponúkalo dostatok bezpečia. Zároveň však tiež boli v ťažšie dostupnom teréne a v okolí sa nachádzala aj úrodná pôda, takže sa neobávali toho, že by si nedokázali zaobstarať obživu. V blízkosti Rondy nájdete veľa prírodných krás a historických zaujímavostí, preto je ideálna aj na dlhšiu dovolenku.

 

Býčia aréna aj palác

Ronda sa spája aj s tradíciou býčích zápasov, keďže sa tam nachádza jedna z najstarších arén v krajine. Pôvodne patrila ku škole pre toreadorov, ktorí tam hneď mohli ukázať svoje umenie. V centre nájdete tiež pôvodný palác Palacio de Mondragón, ktorý slúžil viacerým panovníkom z tejto oblasti. Až dodnes sa ho podarilo uchovať vo veľmi dobrom stave a v súčasnosti sa v ňom nachádza archeologické múzeum, kde uvidíte vykopávky z Rondy a okolia.

 

Puente Nuevo

Dominantou mesta je však najmä 120 metrov vysoký most, ktorý vybudovali z kameňa v 18. storočí. Má názov Puente Nuevo, čo v preklade znamená „nový most“. Turistom ponúka hneď dva veľké zážitky. Prvým je prechod po ňom, pretože ponúka úžasné výhľady, na ktoré sa nedá zabudnúť. Druhým je zas pohľad na most, ktorý si doprajete, keď zídete dole do kaňonu. Cesta vedie priamo z centra, myslite však na to, že výstup naspäť je fyzicky náročnejší. Zaujímavým vyhliadkovým bodom je tiež park Alameda del Tajo, ktorý ústi až na okraj brala. Z tohto miesta uvidíte nádhernú prírodu v okolí, ktorá krásne vynikne najmä počas západu slnka.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa