Štyri kilometre pod zemou: Obrovská knižnica vo Švédsku katalogizuje paranormálne javy

2024-03-27 16:00:00 |   |    | 

Novinové články a knihy či svedectvá ľudí, ktorí tvrdia, že cestovali na Venuši alebo na Mesiac: aj toto o paranormálnych javoch je ukryté v knižnici štyri kilometre pod zemou vo švédskom meste Norrköping. Podľa agentúry AFP do mesta tento fenomén priťahuje zvedavcov z celého sveta.



Šesťdesiatpäťročný Clas Svahn a sedemdesiattriročný Anders Liljegren nie sú ani veriaci, ani poverčiví, ale radi sa prezentujú ako "zvedaví prieskumníci neznámeho", keď odhaľujú svoju dokumentáciu, ktorú zhromažďovali 50 rokov a ktorá sa zaoberá "nevysvetliteľným". Knihy tvoria väčšinu ich zbierky, ktorá zahŕňa aj originálnejšie dokumenty, ako sú svedectvá na magnetických páskach a fotografie prízrakov - všetko je umiestnené v tzv. archíve pre nevysvetliteľné (AFU) s rozlohou 700 metrov štvorcových.

"To, čo tu v AFU budujeme, je úložisko vedomostí," vysvetľuje Svahn, ktorý tvrdí, že ich provizórna knižnica je najväčšia svojho druhu na svete. "Snažíme sa získať čo najviac informácií o nevyriešených vedeckých záhadách a sprístupniť ich svetu." Hovorí, že ho ročne navštívi asi 300 ľudí.

Tieto archívy sa v súčasnej dobe digitalizujú a veľkú časť položiek je možné už teraz prezerať na serveri, pokiaľ máte prístupové kódy - o ktoré sa archivári radi podelia.

 

Profesor histórie a bioetiky na Pensylvánskej štátnej univerzite Greg Eghigian prekročil Atlantik, aby sa v rámci svojho výskumu pre knihu o histórii fenoménu "UFO" ponoril do priestorov AFU. "Pracoval som v nespočetných archívoch v Európe, Spojených štátoch a Británii. Môj pobyt v AFU bol bezpochyby najviac fascinujúci a produktívny," povedal agentúre AFP. "Podľa môjho názoru nemožno túto tému študovať do hĺbky bez nahliadnutia do tejto zbierky."

Známy "neidentifikovaný lietajúci objekt" alebo UFO, ktorý bol dlho stigmatizovaný a odmietaný, si postupne vydobýva miesto aj vo vedeckom výskume. V polovici minulého septembra zverejnila NASA správu s odporúčaniami, ako ho v budúcnosti dôsledne skúmať. Pre UFO teraz NASA používa označenie "neidentifikované anomálne javy" (UAP), ktoré pripúšťa aj možnosť, že niektoré z pozorovaní v skutočnosti nie sú fyzické objekty, ale javy v atmosfére.

V miestnosti vo švédskom múzeu venovanej týmto nevysvetliteľným vesmírnym javom listuje Clas Svahn zažltnutými stránkami knihy s červenou obálkou. Kniha, prevzatá z podzemnej ufologickej scény bývalého ZSSR, bola vydaná formou samizdatu, ktorý bol celý napísaný na písacom stroji a existoval iba v siedmich alebo ôsmich originálnych výtlačkoch.

"Je to vzácna vec," hovorí a listuje ruskými poznámkami a náčrtami rakiet. "Nevedeli, čo vidia, ale v skutočnosti to boli rakety vypúšťané z kozmodrómu Pleseck (pri Archangelsku na severe európskej časti Ruska)," hovorí nadšenec, ktorý obsah knihy analyzoval s rusky hovoriacimi ľuďmi.

 

Archívy AFU sú plné prekvapivých príbehov, napríklad je tu príbeh francúzskeho spisovateľa Victora Huga z jeho politického exilu na ostrove Jersey pri francúzskom pobreží, na ktorý upozorňuje výstava v miestnom múzeu umenia. V poznámkach urobených pri príprave na napísanie knihy Špiritistické sedánky na ostrove Jersey, ktorá vyšla posmrtne v roku 1923, spisovateľ opísal kontakt, ktorý mal so svojou zosnulou dcérou.

Tieto zápisky potom dali vzniknúť novému náboženstvu, ktoré vo Vietname vyznáva niekoľko miliónov stúpencov, vysvetľuje kurátor výstavy Magnus Bärtas. Freska Victora Huga teraz zdobí múr chrámu asi desať kilometrov severne od Ho Či Minova Mesta.

V knižnici sa zhromažďujú údaje o rôznych paranormálnych javoch, "ktoré pokrývajú aj folklór a vieru", hovorí Svahn. Zdôrazňuje, že archívy sa neobmedzujú iba na UFO. "Sú to sociálne materiály, (ukazujúce) vplyv na spoločnosť po celom svete a na životy ľudí". Viera sa vyvíja z generácie na generáciu a to, čo bolo v minulosti vydávané za poverčivosť a ako také odmietané, dnes také byť nemusí.

Umelkyňa Ida Idaidaová strávila mesiac skúmaním podzemných archívov AFU, aby mohla vytvoriť svoje dielo, obrovskú čiernu drevenú konštrukciu. Inšpirovala sa skúsenosťami čarodejníc, ktoré vyčítala z kníh. "V priebehu dejín bolo ich znalosťami opovrhované," hovorí.

 

Podľa Magnusa Bärtasa poskytujú tieto archívy priestor ľuďom, ktorých skúsenosti a svedectvá sú spochybňované alebo nie sú brané vážne. "Len preto, že je niečo (bizarné) alebo nevysvetlené, by sme to nemali odmietať, mali by sme to študovať a byť otvorení," tvrdí.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa