Stolová hora Roraima - posvätné miesto na hranici troch krajín

2023-04-11 09:00:00 |   |    | 

Na svete je veľa zaujímavých vrchov, ktoré ponúkajú jedinečný výhľad na okolie, len niektoré z nich sa však zaradili medzi ikonické miesta domácich. Takým je aj stolová hora Roraima v Južnej Amerike.



 

Najväčšia časť patrí Venezuele

Vrch Roraima je vysoký 2810 metrov a dlhý 14 kilometrov. Nachádza sa na území troch krajín – Guyany, Brazílie a Venezuely, kam spadá až 75 percent tohto kopca. Európanmi bol objavený v 16. storočí, keď sa Sir Walter Raleigh pokúšal nájsť El Dorado. Spoločnosť mu robili aj tunajší obyvatelia, ktorí ho vzali k tomuto zvláštne vyzerajúcemu kopcu, no prvý objaviteľ bol vtedy veľmi sklamaný.

Hora bola ťažko dostupná a nedokázal na ňu vyliezť. Priniesol však o nej aspoň prvý záznam a zapísal aj jej pomenovanie, ktoré vzniklo spojením dvoch slovíčok miestneho kmeňa Pemonov. Roroi znamená v ich jazyku „modrozelený“ a „mama“ úžasný. Časom začali toto nevšedné miesto pokladať za posvätné a spájali s ním rôzne mýty. Prvý oficiálny výstup na kopec sa konal až v roku 1884, keď sa to podarilo Sirovi Everardovi Thurnovi.

 

Zapísaná aj na zozname UNESCO

V tejto oblasti Južnej Ameriky sa nachádza niekoľko stolových hôr, čím je tento región výnimočný. Roraima spomedzi nich vyniká tým, že je z nich najvyššia. Národný park Canaima bol vďaka tomu spolu aj s touto horou v roku 1994 zapísaný na zoznam UNESCO a časom sa z vrchu stal hlavný turistický poklad tejto oblasti. Dovolenkári to často berú ako svoju osobnú výzvu. Cesta na vrchol nie je jednoduchá, ale prináša obrovský zážitok. Počas výstupu totiž uvidíte aj susedné stolové hory, vodopád a najmä úžasnú prírodu.

 

Túra trvá niekoľko dní

Najlepší prístup na horu máte z Venezuely. Cesta na vrchol trvá päť až sedem dní, čo závisí od presnej trasy, ktorú si zvolíte. Neodporúča sa ísť na ňu osamote, prenajmite si radšej služby sprievodcov z lokálnych cestovných kancelárií, ktorými sú väčšinou sú nimi členovia kmeňu Pemonov. Podmienkou účasti však aj tak je, aby ste mali dostatočné skúsenosti z turistiky. Túra totiž nie je jednoduchá a vyčerpá vaše sily nielen svojou dĺžkou, ale aj náročným terénom.

Najprv sa musíte dostať cez džungľu a keď už budete stáť pri samotnom kopci Roraima, pred vami bude ešte najťažšia časť výstupu. Trasa na vrchol je fyzicky náročná, ale odmenou vám bude úžasný zážitok z prírody. Viaceré expedície si potom na vrchole urobia stanový tábor a pobudnú tam jeden či dva dni. Tam hore je totiž úplný pokoj, ticho a vďaka výhľadom sa budete cítiť ako páni sveta. Najlepším obdobím na výstup je december až apríl, pretože v tomto čase tam napadne najmenej zrážok.

 

Domov jedinečných rastlín

Keďže je Roraima takto izolovaná a dosahuje výšku 2800 metrov, podarilo sa tam uchovať jedinečné klimatické prostredie, ktoré praje rastu viacerých ojedinelých rastlín. Niektoré z nich už nerastú inde na svete, preto sú prísne chránené. Pri výstupe budete mať možnosť vidieť dokonca aj mäsožravé rastlinky. Horu pritom tvorí vo veľkej časti pieskovec, takže je vzácne, že sa tam darí až takému množstvu jedinečných rastlín.

 

Inšpirovala aj Arthura Conana Doyla?

Každý z vás iste pozná príbehy o slávnom detektívovi Sherlockovi Holmesovi. Ich autor Arthur Conan Doyle však napísal i knihu Stratený svet, ktorá bola aj sfilmovaná. Popis kopca a taktiež príbeh týkajúci sa pôvodného kmeňa veľmi pripomínajú horu Roraima a Pemonovcov. Predpokladá sa teda, že ho inšpiroval práve tento jedinečný vrch.

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa