Mercedes a Porsche: Fanúšikovia rýchlych áut nájdu v Stuttgarte svoj raj

2024-06-15 00:00:00 |   |    | 

Stuttgart je známy najmä vďaka svetoznámym automobilkám Mercedes-Benz a Porsche, ktoré tam sídlia. Nie nadarmo sa preto hovorí, že hlavné mesto juhonemeckej spolkovej krajiny Baden-Württenberg je zároveň tiež hlavným mestom automobilov. Najlepšie ich spoznáte v dvoch tunajších múzeách.



 

Dve automobilky v jednom meste

To, že bola štartovacia čiara svetového automobilizmu položená práve v tomto šiestom najväčšom nemeckom meste, nie je náhoda. V Stuttgarte v roku 1886 uzrelo svetlo sveta prvé štvorkolesové motorové „približovadlo“, ktoré stvorili konštruktéri Gottlieb Daimler a Carlo Benz.

Poďte sa s nami vydať na fascinujúcu cestu automobilovej histórie prostredníctvom dvoch najnavštevovanejších automobilových múzeí sveta – Múzea Mercedes Benz a Múzea Porsche, ktoré sídlia v jednom meste. Nemusíte byť ani zapáleným milovníkom áut, aby ste sa nechali vtiahnuť do jedinečnej atmosféry týchto výstavných priestorov, ktoré medzi svojimi múrmi ukrývajú autá nevyčísliteľnej hodnoty.

 

Múzeum Mercedes-Benz

Len jediné múzeum na svete dokumentuje dejiny automobilov od samých počiatkov až po súčasnosť. Je ním Múzeum Mercedes-Benz, ktoré stojí priamo pri hlavnej bráne tejto automobilky v stuttgartskej mestskej časti Untertürkheim, kam sa pohodlne dostanete z centra mesta mestským vlakom S-Bahn.

Múzeum si však hneď od otvorenia v roku 2006 získalo pozornosť nielen milovníkov automobilov, ale tiež architektov. Stavba sa zrodila v medzinárodnej súťaži, ktorej sa zúčastnili odborníci z celého sveta. Výhru si odnieslo amsterdamské UN Studio na čele s profesorom Ben van Berkelom a Caroline Bosovou, ktorí vytvorili skutočne výnimočnú stavbu.

Už z diaľky vás upúta hypermoderná strieborná deväťpodlažná budova v tvare trojlístku. Tri prekrývajúce sa kruhy s vyrezaným stredom tvoria trojuholníkové átrium pripomínajúce tvar Wankelovho spaľovacieho motora. Budova je členená 1800 trojuholníkovými oknami, z ktorých nie je ani jedno rovnaké a je z nich skvelý výhľad na futbalovú arénu, ktorá bude v lete dejiskom futbalových Majstrovstiev Európy, a najmä na areál automobilky.

Kúsok histórie ikonickej značky Mercedes však víta návštevníkov ešte predtým, ako vstúpia do múzea, a to vďaka bronzovej soche automobilového pretekára Juana Manuela Fangia v životnej veľkosti a jeho víťaznému vozidlu Mercedes-Benz W 196 R Silver Arrow.

Vo vnútri je budova rovnako fascinujúca ako zvonku. Vo vstupnom átriu z pohľadového betónu, ktoré sa týči do výšky 47,5 metrov, sa nachádzajú tri strieborné futuristické výťahy. Ich tvar a priehľadová štrbina pôsobia ako kapsula, ktorá vás po nastúpení do výťahu vyvezie akoby do vesmíru na 9. poschodie. Tu sa za zvukov erdžania koňa kabína výťahu otvorí a vy vstúpite do futuristického priestoru múzea, ktoré vás prevedie 130-ročným príbehom s vôňou benzínu.

Na túto cestu si môžete vziať vo vstupnom vestibule audio sprievodcov vo viacerých jazykoch, prípadne si vyžiadať sprievodcu, ktorý vám priblíži jednotlivé etapy vývoja automobilov Mercedes, alebo sa spoľahnite na hutné popisky pri jednotlivých exponátoch. Celkovo je tu na ploche s rozlohou  16 500 m² vystavených vyše 160 automobilov a ďalších 1500 asi exponátov spojených so značkou Mercedes Benz.

 

Cesta časom

Prehliadka začína už v roku 1886, kedy Carl Benz získal ako prvý na svete patent na trojkolku s benzínovým motorom a súčasne Gottlieb Daimler s Wilhelmom Maybachom skonštruovali prvé štvorkolesové vozidlo poháňané vysokootáčkovým spaľovacím motorom. Bol to vlastne len koč bez koní, ale začali tým revolúciu v doprave. Repliky oboch týchto vozidiel uvidíte na samom začiatku expozície.

Postupne od týchto prvých automobilov po špirálovitej prehliadkovej trase zostupujete do nižších poschodí. Počas tejto cesty vás sprevádzajú míľniky svetových historických udalostí na fotografiách a ďalších artefaktoch. V siedmich galériách sú vystavené automobilové legendy, ktoré  predstavujú najvýznamnejšie značky a modely áut tejto automobilky.

V ďalších piatich obrích miestnostiach sa dozviete, v akých oblastiach vozidlá Mercedes našli uplatnenie. Uvidíte tu sanitky, taxíky, hasičské autá, autobusy, poštové vozy, smetiarske auto aj ďalšie špeciálne vozidlá.

K najobľúbenejším patrí hala venovaná známym osobnostiam, ktoré používali automobily Mercedes. Prehliadnete si tu autá, v ktorých sa viezli panovníci ako britská kráľovná Alžbeta II., japonský cisár Hirohito či nemecký cisár Wilhelm II. Uvidíte aj auto princeznej Diany, papamobil pápeža Jána Pavla II. alebo terénny automobil, ktorý si zahral v Jurskom parku.

 

Jediná automobilová značka so ženským menom

Mimochodom, ako vlastne dostali tieto autá svoj názov ? To sa samozrejme počas prehliadky dozviete tiež, ale my vám to prezradíme vopred. Za všetkým hľadaj ženu, v tomto prípade skôr dievča. Meno Mercedes do firmy priniesol Emil Jellinek, rakúsko–uhorský generálny konzul vo francúzskom Nice, ktorý bol zároveň pretekárom a predajcom áut.

V roku 1889 sa mu narodila dcéra, ktorá dostala meno Mercedes Adrienne Manuela Ramona. Emilovi sa španielske meno Mercedes tak páčilo, že aj šesť svojich ďalších detí pomenoval prídomkom Maria de las Mercedes. Rovnaký názov dal aj svojmu domu a jachte. V marci 1901 vyhral niekoľko etáp na automobilových pretekoch Nice - Castellane - Nice s vozidlom Daimler–Phönix, ale v programe pretekov bolo toto auto označované pod pseudonymom Mercedes podľa jeho dcéry.

Po víťazstvách sa stal zástupcom automobilky Daimler Motors v Nice a keď mu predstavil šéfkonštruktér automobilky Wilhelm Maybach úplne nové vozidlo, navrhol mu preň názov Mercedes. Maybachovi sa to meno zapáčilo, a tak sa objavilo prvé vozidlo Mercedes 35 PS, ktoré sa dodnes považuje za prototyp moderného vozidla.

Odvtedy zdobil chladič osobných vozidiel Daimler zaoblený nápis Mercedes, ktorý bol od 23. júna 1902 zaregistrovaný ako ochranná známka a od 26. septembra 1902 je chránený zákonom.  Nový názov značky, ktorý sa v roku 1926 po zlúčení spoločností Daimler a Benz zmenil na Mercedes-Benz, sa stal synonymom pre luxus a kvalitu.

Nie nadarmo je dodnes mottom automobilky „das Beste oder Nichts“, čo v preklade znamená „to najlepšie alebo nič“. A ako je to s logom? Znak trojcípej hviezdy reprezentuje dravosť automobilky, ktorá chce svojimi motormi dominovať na zemi, vo vzduchu a na vode.

Mercedes-Benz je dodnes jedinou automobilovou značkou na svete so ženským menom. Múzeum je otvorené od utorka do nedele od 9:00 do 18:00 hodiny. Celodenný lístok vás vyjde na 16 eur, zľavnený na polovicu. S mestskou turistickou kartou StuttCard budete mať vstup zadarmo. V budove sa nachádza aj reštaurácia s kaviarňou a obchod so suvenírmi.

 

Múzeum Porsche za 100 miliónov eur

Múzeum Porsche na predmestí Zuffenhausen je oproti Mercedesu síce menšie a minimalistickejšie, no taktiež veľmi zaujímavé. Dostanete sa sem pohodlne S-Bahnom priamo z centra Stuttgartu a nájdete ho hneď pri zastávke,  tiež pár metrov od výrobných hál tejto známej automobilky.

Porsche prvýkrát sprístupnilo zbierku svojich starších modelov už v roku 1976, ale išlo len o provizórne riešenie. Začiatkom tohto tisícročia preto padlo rozhodnutie postaviť moderné múzeum, aké si táto významná automobilová značka zaslúži. Po trojročnej výstavbe bolo Múzeum Porsche otvorené 31. januára 2009.

Výrobca týchto ikonických športových vozidiel si dal na svojej prezentácii naozaj záležať. Ide o moderné architektonické dielo pozostávajúce z viacerých asymetrických geometrických tvarov s povrchom, kde sa striedajú biele panely, leštený kov a sklo. Autorom tejto stavby, za ktorú automobilka Porsche zaplatila zhruba 100 miliónov eur, je viedenský architekt Delugan Meissl.

 

Legendárne veterány

Vo vnútri sa na celkovej rozlohe 5 600 m² prezentuje približne 80 automobilov. Mnohé z nich sú vzácne veterány, pri ktorých nejedno srdce automobilového nadšenca zaplesá. Viacero vystavených exponátov sa pritom obmieňa, keďže celková zbierka obsahuje asi tristo áut.

Na prízemí objektu sa nachádza pokladňa s lístkami, reštaurácia, suvenírový obchod a tiež dielňa mechanikov renovujúcich staré autá. Tá je presklená, a tak ich môžete sledovať pri práci. Pri pokladni si môžete vyžiadať aj audio sprievodcu vo viacerých svetových jazykoch. Eskalátory vás vyvezú na prvé poschodie, kde je začiatok expozície.

Úvodná časť expozície sa venuje tvorbe muža, ktorý dal tejto automobilke meno – Ferdinandovi Porsche pôvodom z českých Vratislaviciach nad Nisou, kde môžete v jeho rodnom dome navštíviť expozíciu venovanú jeho konštruktérskym úspechom. Ferdinand Porsche pred založením vlastnej značky pracoval na množstve iných automobilových projektov.

Vyprojektoval legendárny ľudový automobil Volkswagen 1200, prezývaný „Chrobák“, stál pri zrode elektromobilu Lohner-Porsche z roku 1900, predovšetkým ale odštartoval históriu samotnej automobilky Porsche, ktorej korene sú spojené najmä s modelovou líniou 356.

 

Ikonické športiaky

Okrem týchto ikonických 356 uvidíte v múzeu aj modely 550 či legendárne športiaky modelovej rady 911 a 917. Vystavené sú všemožné varianty týchto vozidiel, vrátane úplne prvého prototypu i pomerne čerstvého modelu Targa, ktorý pochádza z modelovej rady 991. Bok po boku sú tu vystavené aj všetky evolučné stupne špičkového variantu Turbo.

V histórii značky hral od počiatku silnú rolu motoršport, ktorý je druhým hlavným pilierom expozície. Popri okruhových variantoch 911 tu uvidíte aj rôzne ďalšie modely, napríklad zo slávnych vytrvalostných 24-hodinových pretekov z Le Mans. Chýbať tu samozrejme nemôže ani slávna 917, prezývaná „Ružové prasa“ a k videniu sú aj trofeje zo všemožných šampionátov či rozobratý motor.

Vystavené automobily sú doplnené viacerými sprievodnými interaktívnymi atrakciami, napríklad pohyblivou grafikou znázorňujúcou tvarovú evolúciu typu 911. Veľká dotyková televízna obrazovka zas ukazuje významné historické momenty značky a 3D reproduktory vám dovolia vychutnať si zvuk rôznych modelov tak, akoby ste v nich priamo sedeli.

Na viacerých miestach je expozícia doplnená fotografiami či rôznymi slávnymi výrokmi. Napríklad pri type 550 Spyder nechýbajú jeho dvaja najslávnejší majitelia – spevák Elvis Presley a herec James Dean.

 

Myslia tu aj na deti

Múzeum je otvorené denne okrem pondelka od 9:00 do 18:00 hodiny. Vstupné pre dospelých je 12 eur, zľavnené pre deti, študentov a dôchodcov 6 eur a so stuttgartskou mestskou kartou máte vstup zadarmo. Bezplatne si môžete aj požičať audiosprievodcu vo viacerých svetových jazykov.

Špeciálny audiosprievodca je aj pre deti, ktorý im expozíciu priblíži hravou formou. Dá sa dohodnúť aj prehliadka so sprievodcom, prípadne prehliadka zameranú na architektúru tejto jedinečnej budovy. Všetky výstavné priestory sú bezbariérové.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 26. jún. 2024. Meniny má Adriána.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa