Tajomstvo slávnych sudánskych pyramíd: Meroë bývalo centrom starovekej ríše Kuš

2024-03-27 00:00:00 |   |    | 

Sudánske Meroë je jedným z najvýznamnejších starovekých miest v oblasti známej ako Núbia. Kedysi bolo hlavným centrom mocného kráľovstva a jeho panovníci za sebou zanechali množstvo vzácnych staviec. Vrátane unikátnych pyramíd.



 

Mesto pyramíd

Meroë patrí k najvzácnejším oblastiam v Sudáne. Archeologické práce, ktoré tam začali už v roku 1902, odhalili budovy a ulice, chrám zasvätený bohu Amonovi aj niekoľko palácov. Najväčšie prekvapenie ale odhalili tri nekropoly pár kilometrov od mesta, kde sa nachádzajú až dve stovky pyramíd. Ich autormi boli Kúšiti, ktorí sa v oblasti usadili po svojom úteku z Egypta okolo roku 600 pred n. l.

 

Centrum obchodovania

Obyvatelia Meroë sa preslávili aj ako zruční spracovatelia železa. Zaoberali sa výrobou zbraní a rôznych nástrojov, ktoré potom distribuovali aj do zvyšku krajiny. Vďaka tomu ich ekonomika prosperovala a z Meroë sa stalo jedno z najvýznamnejších miest. Prispela k tomu aj výhodná pozícia na brehoch Nílu, ktorá Meroë umožňovala kontrolu nad dôležitými obchodnými trasami a vzťahmi s Egyptom, Gréckom a ďalšími okolitými krajinami. V minulosti bolo kvôli tomu toto miesto aj veľmi dobre chránené.

 

Kráľovské pohrebisko

Podobne ako Egypťania aj Kúšiti svojich vládcov a ich rodiny pochovávali v pyramídach. Nie však v pohrebných komorách v ich vnútri, ale pod nimi. V závislosti od postavenia daného človeka v rodine, ale aj moci, ktorú mal vtedajší kráľ, sa jednotlivé hrobky odlišovali svojou veľkosťou. Aj dnes vidíte, že niektoré pyramídy sú viditeľne menšie a nižšie. Aj v nich sa ale archeológom podarilo nájsť množstvo cenných predmetov. V tunajšom múzeu dnes uvidíte rôzne klenoty, sochy, umelecké diela i keramiku.

 

Silné postavenie žien

Kúšské kráľovstvo malo v dejinách významnú úlohu aj z ďalšieho dôvodu. Už v dávnej minulosti v ňom totiž mali silné postavenie ženy-kráľovné, ktoré sa dočkali zvýšenej pozornosti a pocty. Vidieť to aj na ich hrobkách, ktorým venovali obzvlášť veľkú pozornosť a boli hojnejšie zdobené. V minulosti mala významné postavenie aj tunajšia kultúra, vďaka čomu sa im podarilo ovplyvniť rozvoj a dejiny v celom regióne. Odtiaľto pochádza aj slávne merojské písmo, ktoré sa používalo v kráľovstve.

 

Neblahý osud

Kúšske kráľovstvo prekonalo rôzne nástrahy, okolo roku 350 n. l. ale oblasť dobyli kresťania z etiópskeho Aksumu a ich národ potom zrejme úplne vymrel. Aj Meroë začalo pustnúť a úplne sa naňho zabudlo. Dnes je opäť prístupné pre verejnosť, ale dnu do jednotlivých budov ísť nemôžete. Nie sú totiž v dobrom stave a ich preskúmanie by mohlo byť nebezpečné. V roku 2011 mesto kvôli týmto jedinečným pamiatkam zapísali na zoznam UNESCO chránených pamiatok.

 

Autor: © Zoznam/David, ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa