Kalifornský súd dal štyri roky väzenia kapitánovi lode: O život na nej prišlo 34 ľudí

2024-05-03 07:30:00 |   |    | 

Americký súd poslal na štyri roky do väzenia kapitána lode, pri požiari ktorej zahynulo v roku 2019 pri brehoch štátu Kalifornia 34 ľudí. Informovali o tom vo štvrtok agentúry AP a Reuters. Najhoršie námorné nešťastie v nedávnej americkej histórii viedlo k zmenám niektorých predpisov a rade právnych sporov, napísala AP.



 

Loď Conception viezla 39 ľudí na trojdňovú potápačskú exkurziu Plamene ju zachvátili v noci, keď väčšina ľudí spala v podpalubí. Kapitánovi nasledovanému ďalšími štyrmi členmi posádky sa podarilo vyskočiť, doplávať k nafukovacím člnom na zadnej časti a dostať sa do bezpečia. Loď kotviaca len niekoľko desiatok metrov od brehu sa potom potopila a prevrátila.

Federálny kalifornský súd v novembri uznal kapitána Jerryho Boylana vinným z nedbanlivosti s následkom zabitia. Vo štvrtok mu súd vymeral štyri roky väzenia. Najvyšším možným trestom mohlo byť desať rokov, ktorých udelenie požadovali v mnohokrát emotívnych vystúpeniach na súde príbuzní obetí požiaru.

"On nie je obeť. On je zodpovedný za to, že tu moja dcéra nemôže byť s nami," povedala podľa AP Yadira Alvarezová, ktorej šestnásťročná dcéra bola najmladšia z obetí požiaru.

Boylanov obhajca prečítal na súde kapitánovo vyhlásenie, v ktorom ľutuje, že nemohol všetkých doviezť bezpečne domov.

Sudca George Wu udelenie nižšieho trestu zdôvodnil vysokým vekom sedemdesiatročného Boylana aj tým, že nie je pravdepodobné opakovanie jeho činu.

Presnú príčinu požiaru sa podľa AP dodnes nepodarilo vyšetrovateľom zistiť. Boylan sa však podľa žalobcov previnil tým, že nestanovil potrebné nočné hliadky ani nepodrobil posádku nutnému požiarnemu výcviku.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa