V turistických destináciách spozorovali obrovský hmyz: Zabíja iné zvieratá, ľudí bolestivo hryzie

2024-04-24 21:00:00 |   |    | 

Cyprus, Turecko aj Chorvátsko. Vo viacerých krajinách na juhu Európy zaregistrovali výskyt raritného hmyzu, ktorý môže ľuďom spôsobiť bolestivé uhryznutie. Vedci domácich aj turistov varovali, aby si na obrovské vodné ploštice dali pozor.



Vodné ploštice z rodu belostomatidae môžu bežne dorásť do dĺžky približne 12 centimetrov, sú však známe aj 20-centimetrové jedince. Živia sa drobnými rybami, žabami, korytnačkami či menšími vtákmi, ktoré lovia vďaka silným predným končatinám a hryzadlám s jedovatými slinami. Nimi korisť znehybnia a vysajú z nej tekutiny.

V juhovýchodnej Ázii sa sami stávajú vyhľadávanou pochúťkou, vedci však podľa portálu Live Science upozorňujú, aby sa im ľudia podľa možnosti vyhýbali. Hoci pre nás nepredstavujú priamo ohrozenie, dokážu bolestivo hrýzť do chodidiel, preto sa im hovorí aj „obhrýzače prstov“. Kusnutie vraj pripomína zásah elektrickým prúdom a bolesť trvá aj niekoľko dní.

Pôvodne tieto mohutnatky obývajú sladkovodné biotopy ako rybníky, močiare či pomaly tečúce potoky, nedávno však niekoľko jedincov zaregistrovali aj v mori na východe Cypru. Vedci predpokladajú, že tam dorazili z pevniny, zrejme z len čosi vyše 60 kilometrov vzdialeného Turecka.

Hoci obrovské chrobáky majú krídla, až takú vzdialenosť by preletieť nedokázali, a tak došli odborníci k záveru, že sa na ostrov dostali vďaka pohybu morských prúdov napríklad na kuse dreva. Už minulosti však na tieto chrobáky upozorňovali aj v Bulharsku, Chorvátsku, Grécku, Taliansku či Egypte. Odborníci preto varujú, aby ľudia "mali mať oči otvorené a prsty na nohách mimo vody“.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa