Slávnej pevnosti hrozí skaza, Boyard ničia nápory vĺn

2024-04-24 20:00:00 |   |    | 

Pevnosť Boyard, ktorá sa stala dejiskom rovnomennej francúzskej televíznej súťaže, ohrozujú rozmary počasia. Kvôli nedostatočnej ochrane pred nápormi vĺn je táto pamiatka z 19. storočia, ktorá sa nachádza v Atlantickom oceáne medzi ostrovmi Oléron a Aix, "odsúdená na skazu", uviedol v tlačovej správe západofrancúzsky departement Charente-Maritime, ktorý vyhlásil verejnú konzultáciu.



 

"Štúdie (...) dospeli k záveru, že pokiaľ nebudú vybudované štruktúry, ktoré pevnosť Boyard ochránia pred morskými prúdmi a vlnobitím, stavba nevyhnutne prepadne skaze," uviedli miestne úrady.

Práce majú začať v roku 2025 a skončiť na prelome rokov 2027 a 2028. Zahŕňajú obnovu niektorých ochranných štruktúr, ktoré existovali v minulosti, a to za použitia betónu, ktorý sa podobá pôvodnej žule. Po konci stavebných úprav sa počíta s tým, že pevnosť bude prístupná verejnosti. K pamiatke s rozmermi 68 na 31 metrov sa dá priblížiť iba loďou alebo vrtuľníkom.

Predpokladaný rozpočet je 36 miliónov eur bez dane a rada departmentu odhlasovala, že na vec schváli 44 miliónov eur. Úrady počítajú s dotáciami od štátu, regiónu Nová Akvitánia a Európskej únie. Tento rok na jeseň tiež vyhlásia výzvu sponzorom.

Pevnosť pochádza z čias Napoleona, neskôr sa premenila na väzenie. V roku 1913 prestala byť súčasťou vojenského majetku a nepoužívala sa až do roku 1950, kedy bola zapísaná na zoznam historických pamiatok. Aj potom ale ležala úhorom, kým ju v roku 1962 v aukcii kúpil istý belgický zubár.

Ten ju v roku 1988 predal producentovi televíznych hier Jacquesovi Antoineovi, ktorému sa už v hlave rysoval nový koncept súťaže. Nasledujúceho roku bola pevnosť predaná za symbolický jeden frank departementu Charente-Maritime, aby sa postaral o všetku obnovu a údržbu stavby.

Známa francúzska televízna súťaž Pevnosť Boyard sa začala vysielať v roku 1990. Jej koncept kúpilo zhruba 40 štátov a vysielala sa aj u nás.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa