Hromy, blesky, záplavy: Dubaj zasiahli obrovské dažde, luxusné autá sa brodia vodou (VIDEO)

2024-04-17 07:00:00 |   |    | 

Výkyvy počasia aktuálne natrápia len Slovensko, ale aj krajiny na Blízkom východe. V Ománe prišlo v dôsledku lejakov o život osemnásť ľudí, v Dubaji zasa za jediný deň spadlo viac zrážok ako priemerne za celý rok.



 

Najhoršia je situácia v Ománe, kde oblasti na severe a východe sužujú od nedele prudké búrky, lejaky a silný vietor. O život pri záplavách prišlo už v nedeľu deväť školákov a traja dospelí po tom, ako vozidlá, v ktorých cestovali, strhla prívalová voda. Ďalších minimálne šesť obetí vrátane prinajmenšom jedného dieťaťa hlásili miestne médiá v pondelok.

Vo väčšine krajiny zatvorili školy a uzavretých bolo aj päť ciest. Polícia a vojaci boli podľa štátnych médií nasadení do najviac zasiahnutej provincie Ash Sharqiyah, aby transportovali občanov zo zaplavených oblastí. Vláda dala administratívnym pracovníkom v niekoľkých provinciách kvôli zlým poveternostným podmienkam deň voľna, zatiaľ čo v iných častiach sultanátu sa odporúčala práca z domu.

Pršalo aj v Bahrajne, Katare a Saudskej Arábii, mimoriadne silné dažde ale v utorok zasiahli Spojené arabské emiráty. Počiatočné odhady naznačovali, že v Dubaji ráno napršalo viac ako 30 milimetrov, pričom počas dňa sa očakávalo až 128 milimetrov zrážok, informuje web televízie Al Jazeera. Priemerne pritom v Spojených arabských emirátoch spadne len okolo 80 milimetrov za rok!

Dažde začali cez noc, zaplavili časti hlavných diaľnic a zanechali na uliciach obrovské mláky. Cesty v Dubaji tak lemovali opustené vozidlá a úrady vyslali do ulíc cisternové autá, aby vodu odčerpávali. Školy v SAE oznámili, že v utorok a v stredu bude výučba prebiehať dištančne. Ak to bolo možné, vládni zamestnanci pracovali na diaľku.

Počasie ovplyvnilo aj dianie na medzinárodnom letisku v Dubaji. Podľa upozornenia, ktoré bolo na oficiálnej stránke zverejnené krátko po dvanástej hodine, dochádza v dôsledku poveternostných podmienok pri príletoch a odletoch k meškaniu. Ráno pritom bolo zrušených deväť odchádzajúcich a osem prichádzajúcich letov a tri lety boli presmerované na iné letiská.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Dubaj

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa