Namiesto vysnívanej dovolenky slovné útoky: V obľúbenej destinácii rozpútali vojnu proti turistom!

2024-04-12 12:00:00 |   |    | 

Plagáty s nápismi "Táto krajina je naša" alebo "Turisti, bežte domov", agresívne pôsobiace graffiti a nadávky. Tak to aktuálne vyzerá na viacerých miestach v Španielsku. Miestni obyvatelia dokonca plánujú demonštrácie, protestnú hladovku a naplánovaný je aj štrajk upratovačov na letiskách.



 

Španielska rozhlasová stanica Cadena Ser uvádza, že takzvaná turismofóbia naberá v Španielsku na sile. A netýka sa len turistických centier, ako sú Barcelona alebo Malorka; už aj regióny, ktoré boli predtým považované za oázy pokoja, sa búria proti záplave turistov. K takým oblastiam patria aj miesta na Svätojakubskej ceste v Galícii. V súčasnosti je ale situácia napätá najmä na Kanárskych ostrovoch.

Ľudia zhromaždení na plážovej promenáde pokrikujú a nadávajú korzujúcim turistom, niektorí im dokonca hrozia zdvihnutými päsťami. Tak líči scénu na juhu ostrova Tenerife nemecká tlačová agentúra DPA. Ale aj na ďalších Kanárskych ostrovoch majú podľa nej miestni dosť najmä nemeckých a britských turistov. Regionálny denník El Diario napísal, že Kanárske ostrovy pripomínajú sud so strelným prachom.

Miestni dávajú masovej turistike za vinu ničenia životného prostredia, dopravné zápchy, nedostatok dostupného bývania, preľudnenia, rast cien a nedostatok vody. Rovnako tak vinia turistov z preťaženého zdravotníctva a neprimeranej záťaže pre upratovacie systémy a likvidáciu odpadu.

Formujú sa preto občianske iniciatívy, ktoré chcú dať miestnym úradom najavo svoju nespokojnosť. V utorok sa konal protest pred sídlom vlády v Madride. Desať aktivistov avizovalo aj protestnú hladovku pred kostolom na severe Tenerife. Na 20. apríla sú na tomto kanárskom ostrove plánované veľké demonštrácie. Organizátori podľa agentúry DPA hovoria o najväčších protestoch v histórii regiónu.

K vzdoru voči masovej turistike v preťažených regiónoch sa pridávajú aj pracovníci letiska na Malorke, ďalšej obľúbenej španielskej destinácii. Zástupca odborov upratovačov a upratovačiek uviedol, že od 27. apríla vstupujú zamestnanci upratovacej firmy na medzinárodnom letisku na Malorke do štrajku, ktorý sa bude konať vždy v piatok, sobotu a nedeľu. V týchto dňoch nebudú štrajkujúci zamestnanci po dobu štyroch hodín na letisku odpratávať odpadky. To bude znamenať veľké množstvo nahromadeného vplyvu, uviedol ich hovorca.

Upratovaciu firmu odbory obviňujú z toho, že nedodržiava dohodnutý minimálny počet zamestnancov a opakovane ruší pracovné miesta bez náhrady. "Letisko sa stále rozrastá a prichádza stále viac cestujúcich, čo pre nás znamená viac práce," vysvetlil hovorca zamestnancov upratovacej služby na letisku na Malorke, prečo sa rozhodli štrajkovať.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK / DPA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa