Vedci dešifrovali starý zvitok: Zrejme popisuje Platónove posledné hodiny

2024-05-02 20:00:00 |   |    | 

Novo dešifrované pasáže starovekých zvitkov z Herculanea, ktoré pochoval popol po výbuchu talianskej sopky Vezuv v roku 79 nášho letopočtu, možno odhaľujú posledné hodiny starogréckeho filozofa Platóna a tiež konkrétnejšie miesto jeho pochovania. Jeden zo zvitkov podľa nich popisuje Platónovu kritiku hudby, ktorú na flaute hrala trácka otrokyňa.



 

Napriek tomu, že bojoval s horúčkou a bol na pokraji smrti, si Platón zachoval dostatok jasnej mysle, aby kritizoval hudobníčku za nedostatok rytmu, vyplýva z rozprávania na zvitku. Predtým sa podľa vedcov usudzovalo, že sa hudba vylúdená otrokyňou Platónovi páčila. Dešifrovaný text ďalej naznačuje, že ho pochovali pravdepodobne v tajnej záhrade niekdajšej akadémie v Aténach, ktorú sám založil približne v roku 387 pred naším letopočtom. Doteraz sa podľa vedcov vedelo, že bol pochovaný v akadémii, ale nebolo známe konkrétne miesto.

Text tiež naznačuje, že Platóna predali do otroctva na ostrove Aigina nachádzajúceho sa neďaleko Atén možno už v roku 404 pred naším letopočtom, kedy Sparťania ostrov dobyli. Alebo prípadne v roku 399 pred naším letopočtom, krátko po smrti jeho učiteľa Sókrata, napísal The Guardian. "Doteraz sa verilo, že Platón bol predaný do otroctva v roku 387 pred naším letopočtom počas svojho pobytu na Sicílii na dvore Dionýzia I. zo Syrakúz," povedal profesor Graziano Ranocchia z Univerzity v Pise, ktorý stál na čele tímu dešifrujúceho zvitok.

Ten je podľa CNN súčasťou asi 1800 zuhoľnatených zvitkov objavených v 18. storočí v budove Herculanea, o ktorej sa predpokladá, že patrila svokrovi rímskeho vojvodcu a politika Julia Caseara. Odborníci na jeho dešifrovanie použili umelú inteligenciu (AI) spoločne s technikami, ktoré im podľa nich umožnili prečítať časti skôr skrytého textu z čiastočne zničených papyrusov.

"Prvýkrát sme boli schopní čítať poradie skrytých písmen z papyrov, ktoré boli zabalené v niekoľkých vrstvách a prilepené k sebe," uviedol Ranocchia, podľa ktorého schopnosť identifikovať tieto vrstvy a virtuálne ich prerovnať do pôvodných pozícií, aby sa obnovila textová postupnosť, predstavuje významný pokrok v zhromažďovaní množstva informácií. Práca je stále v počiatočnej fáze a plný vplyv sa prejaví až v nasledujúcich rokoch, dodal profesor.

Platón žil približne v rokoch 428 alebo 427 až 348 či 347 pred naším letopočtom a bol jednou z kľúčových postáv dejín západnej filozofie. Rímske mesto Herculaneum sa nachádzalo asi 20 kilometrov od antického prístavu Pompeje, ktorý tiež zničila erupcia Vezuvu.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: The Guardian, ČTK / CNN

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa