Najhorúcejšia a najsuchšia lokalita sveta: Erta Ale je doslova peklom na zemi

2023-04-25 08:00:00 |   |    | 

Etiópia je krajinou s úžasnou prírodou a ľudia ju vyhľadávajú práve kvôli neopakovateľnej divočine. Jeden z unikátov sa nachádza v severovýchodnej časti krajiny. Sopka Erta Ale je nielen najaktívnejšou v tomto regióne, ale dokonca aj v Afrike.



 

Peklo na zemi

Sopka Erta Ale sa nachádza pri púšti Danakil. Tento región je významný hneď z niekoľkých hľadísk. Keďže je vulkán čas od času aktívny, tak je tam stále veľmi vysoká teplota. Kvôli tomu sa jeho okolie pokladá za najhorúcejšie miesto na planéte. Teplomer tam nikdy neukazuje pod 25 stupňov a často sa drží tesne pod päťdesiatkou. Zároveň sa sopka nachádza na mieste, ktoré je pod úrovňou mora a okrem toho si drží aj titul najsuchšej lokality na svete.

Kvôli všetkým týmto dôvodom budete mať pri prvom pohľade na celú oblasť pocit, ako keby ste sa ocitli v pustej mesačnej krajine. Nerastú tam stromy, prevláda najmä piesok a suchá pôda a navyše je tu len pár ciest. Napriek tomu je návšteva sopky obrovským zážitkom, preto tam chodieva pomerne veľa turistov. Zažiť toto horúce miesto na vlastnej koži je niečo, čo sa vám nikde inde na svete nepošťastí.

 

Jedno zo šiestich lávových jazier na svete

Domáci obyvatelia prezývajú sopku aj „dymiaci kopec“. Toto pomenovanie dostala kvôli oparu, ktorý sa nad ňou vznáša kvôli stále činnej láve. Na Erta Ale totiž nájdete unikát v podobe lávového jazera. Na zemi sa nachádza dokopy len päť takýchto miest, ktoré tiež nazývajú „diera do pekla“. Etiópsky vulkán je navyše jedinečný v tom, že počas niektorých období má až dve takéto jazierka. To menšie sa zvykne niekedy vytvoriť popri hlavnom a taktiež je rovnako rozžeravené.

Ich súčasťou je láva, na ktorej sa nachádza tenučká vrstva z čierneho uhlia. Horúca červená magma spod neho často vykúka a vytvára tak dojem, ako keby spod zeme skutočne vykúkali pekelné ohne. Turisti dokonca prichádzajú na okraj diery, kde viacerí pózujú pre fotografie. I keď je toto miesto bezpečne ďaleko od lávového jazera, napriek tomu na sebe môžu cítiť veľkú horúčavu, ktorá sála zo sopky.

 

Zaznamenali len niekoľko erupcií

Lávové jazero po celý čas pracuje a počas niektorých období nie je natoľko viditeľné. Vtedy na chvíľku vychladne, ale neskôr sa opäť prihlási o slovo v plnej sile. Občas sa stáva, že láva z neho vystrekuje, čo je vždy predzvesťou možnej erupcie. Napriek tomu výbuchy vulkánu neboli až tak časté.

Prvý zaznamenaný je z roku 1873 a odvtedy sopka explodovala dokopy ešte šesťkrát. Najničivejšie to bolo v roku 2005, keď muselo oblasť opustiť mnoho ľudí a domáci prišli o tisíce kusov dobytka. Zatiaľ posledná erupcia bola zaznamenaná v roku 2007. Počas evakuácie boi nezvestní dvaja tunajší obyvatelia a keďže ich telá nikdy nenašli, predpokladá sa, že zomreli pod lávou a boli vyhlásení za mŕtvych.

 

Slabá viditeľnosť spôsobená neustálym dymením

V minulosti bolo okolie sopky len ťažko prístupné. Neviedli tam žiadne cesty a o skúmanie Erta Ale malo záujem len pár vedcov. Neskôr sa k nej chceli dostať prví turisti. Tí boli zámožní a objednávali si lety helikoptérou, ktorá pristávala neďaleko lávového jazera. V súčasnosti sa tam dostanete už aj pomocou tour operátorov.

Pripravte sa však na to, že pri návšteve sopky môžete mať trochu smolu. Keď sa totiž práve z jazierka veľmi dymí, tak takmer vôbec neuvidíte lávu, ktorou je naplnené a ktorá vytvára najväčší zážitok. Ďalším problémom môžu byť skupiny rebelov, ktoré niekedy znemožňujú prístup k vulkánu a cestovanie v tejto oblasti. I z toho dôvodu sa odporúča navštevovať sopku iba s domácim sprievodcom, ktorý vás spoľahlivo dostane aj z takýchto nečakaných stretov.

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa