Cestovanie po Európe

Z bitúnka k výstave prasiat: V Stuttgarte nájdete jedno z najkurióznejších múzeí sveta

2024-05-19 00:00:00 |

Múzeá si síce mnohí turisti spájajú najmä s historickými artefaktmi, o ktorých sa učíme na hodinách dejepisu a ktoré môžu byť trochu nudné, dnes ale po celom svete vyrastá čoraz viac takých, ktoré zhromažďujú kolekcie netradičných či priam bizarných artefaktov. K takým patrí aj unikátne Múzeum prasiat v nemeckom Stuttgarte, ktoré je skvelým výletným miestom pre celú rodinu.

Viac článkov

Milovaná sultánmi aj katolíckymi kráľmi: Zachránil Alhambru pred zničením chromý vojak?

Milovaná sultánmi aj katolíckymi
2023-10-27 00:00:00

Maurskí básnici prirovnávajú Alhambru k „perle vsadenej do smaragdu“ v narážke na farbu budov a lesy okolo. So svojimi šiestimi palácmi pretrvá tento maurský klenot stáročia a stane sa odpočinkovým miestom sultánov aj nových španielskych katolíckych kráľov. Je ušetrený, pretože je považovaný za symbol reconquisty nad Arabmi. Ferdinand Aragonský a Isabela Kastilská sú navyše Alhambrou tak okúzlení, že sa sem čoskoro nasťahujú. viac »

Versailles severu: Zámok Drottningholm patril švédskym kráľovnám

Versailles severu: Zámok Drottningholm
2023-10-19 00:00:00

Švédska kráľovná Hedviga Eleonora vo februári 1660 ovdovie. V nasledujúcom roku si veľká milovníčka umenia a architektúry kúpi pôvabný zámok neďaleko Štokholmu. Bohužiaľ, uplynie len pár mesiacov a jej nové sídlo do základu vyhorí! viac »

Mesto kontrastov na brehu Čierneho mora: Novým cestovateľským hitom je Batumi

Mesto kontrastov na brehu
2023-10-10 08:00:00

Niektorí ľudia hovoria pri pohľade na najznámejšie atrakcie Batumi o akejsi malej verzii Dubaja, to by však bolo príliš zjednodušené prirovnanie. Tu ste v Gruzínsku, a hoci dlhočiznú promenádu pri Čiernom mori lemujú viaceré skvosty modernej architektúry, srdce mesta a periféria lákajú na vzrušujúcu zmes rôznych obrazov, chutí a vôní. viac »

Paríž pre každú peňaženku: Tieto top atrakcie môžete navštíviť úplne zadarmo

Paríž
2023-10-10 07:30:00

Francúzsko a Paríž patria medzi drahšie dovolenkové destinácie, preto vás istotne poteší, keď ušetríte výdavky aspoň na pamiatkach. Aj v jednom z najromantickejších miest na svete nájdete množstvo zaujímavostí, za ktoré vôbec nemusíte platiť. Dokážete si z nich poskladať plán na celý výlet. viac »

Zabudnite na Amalfi. Talianska Apúlia prináša ešte zaujímavejšie miesta

Zabudnite na Amalfi. Talianska
2023-10-06 00:00:00

Amalfi je jednoznačne najospevovanejším pobrežím v Taliansku. No skúste sa vybrať viac na juh krajiny a pozrieť si ďalší slávny región Apúlia. Najviac sa preslávil najmä kvôli typickými kamennými domčekmi s ihlanovými strechami, no dovolenkárom toho ponúka oveľa viac. viac »

Mimoriadne bolestivé: Nová výstava zachytáva posledné týždne života Vincenta Van Gogha

Mimoriadne bolestivé: Nová výstava
2023-10-04 10:00:00

Nová výstava v Múzeu Orsay vo francúzskej metropole Paríž zachytáva posledné dva mesiace pred smrťou svetoznámeho holandského maliara Vincenta Van Gogha. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej ide o mimoriadne - a mimoriadne bolestivé - obdobie, ktoré bolo v živote tohto umelca zároveň aj najproduktívnejšie. viac »

Najviac piva na svete: Nové belgické múzeum približuje jeho históriu a odporučí, ktoré vám sadne

Najviac piva na svete:
2023-10-01 12:00:00

Koľko druhov pív môžete v Belgicku ochutnať? Aké sú pre nich typické poháre? A čo je vlastne na belgickej pivnej kultúre jedinečné? Odpoveď na tieto otázky ponúka Belgický pivný svet (Belgian Beer World), ktorý sa v Bruseli otvoril na začiatku septembra. Múzeum sa nachádza v novozrekonštruovanej budove Bourse, teda Burzy, v centre belgickej metropoly a približuje históriu aj súčasnosť belgického pivovarníctva. viac »

Prehliadaný unikát: Benátčania si postavili ideálne mesto, ľudia sa tam však nehrnuli

Prehliadaný unikát: Benátčania si
2023-09-22 08:30:00

Na sklonku 16. storočia má Benátska republika nepriateľa doslova za dverami. Turci okupujú podstatnú časť Balkánu a vážne hrozí, že s doterajším dobytým územím sa len tak neuspokoja. Benátčania musia konať. Rozhodnú sa pre stavbu novej pevnosti Palmanova. viac »

Zabudnite na Draculu: Najkrajšie zámky v Rumunsku lákajú svojou krásou, nie beštiami z minulosti

Zabudnite na Draculu: Najkrajšie
2023-09-20 00:00:00

V súvislosti s dovolenkou v Rumunsku sa najčastejšie skloňuje hrad Bran. Ten sa preslávil vďaka legende o Drakulovi. Lenže popri tejto známej pamiatke ako keby sa úplne zabudlo na množstvo nádherných hradov a zámkov, ktoré sa podarilo uchovať v tejto krajine. Mnohé sú spájané aj so zaujímavými legendami alebo príbehmi o tom, ako vznikli. viac »

Byt speváka Gainsbourga v Paríži sa otvorí verejnosti ako múzeum, je vypredané

Byt speváka Gainsbourga v
2023-09-18 09:30:00

Byt francúzskeho speváka Serge Gainsbourga v Paríži sa otvorí verejnosti ako múzeum. Byt vo veľmi žiadanom šiestom mestskom obvode má na čierno vymaľované múry a strop a dominuje mu čierne piano. Priestory zostali presne v tom stave, v akom boli po Gainsbourgovej smrti v roku 1991, pribudli v nich len sklenené zábrany, ktoré oddelia návštevníkov. Bytom bude návštevníkov sprevádzať audiosprievodca nahovorený spevákovou dcérou Charlotte Gainsbourgovou, napísala agentúra AFP. viac »

Historické centrum mesta Erfurt - nový prírastok na Zozname svetového dedičstva UNESCO

Historické centrum mesta Erfurt
2023-09-17 15:00:00

Stredoveké židovské centrum historického nemeckého mesta Erfurt, kde sa nachádzajú najstaršie synagógy v strednej Európe, bolo v nedeľu zaradené na Zoznam svetového dedičstva Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). Rozhodol o tom Výbor pre svetové dedičstvo UNESCO na zasadaní v saudskoarabskom Rijáde. TASR informuje podľa agentúry DPA. viac »

Nórske fjordy sú ako pohladenie pre dušu. Tieto sú najkrajšie

Nórske fjordy sú ako
2023-09-16 00:00:00

Dovolenky v Nórsku vyhľadávajú najmä ľudia, ktorí milujú prírodu. Máte tam nespočetné možnosti na turistiku a objavovanie ich zaujímavých zákutí. Najväčšou atrakciou je z tohto pohľadu polárna žiara. A hneď na druhom mieste sú fjordy. Ku tým si môžete urobiť túru alebo si objednajte lístky na plavbu, na ktorej si ešte lepšie užijete krásu týchto odľahlých oblastí. viac »

Špecialita na jeseň: Toto sú najlepšie európske horúce pramene, kde sa vykúpete úplne zadarmo

Špecialita na jeseň: Toto
2023-09-11 00:00:00

Počas jesene a zimy sa menia aj naše cestovateľské zvyklosti. Od mora a teplých krajín prechádzame viac do vnútrozemia Európy. Tam sú skvelou voľbou lokality, kde sa nachádzajú termálne pramene. Viaceré z nich sú dokonca prístupné bezplatne. viac »

Využite krásne počasie na zážitky: Toto sú najlepšie zoologické záhrady susedných krajín

Využite krásne počasie na
2023-09-08 14:00:00

Zoologické záhrady už dávno nepatria iba medzi obľúbené atrakcie detí. Prezentácia jednotlivých zvierat je často natoľko pútavá, že sa na ich návštevu tešia aj rodičia. Mimoriadne zaujímavé zoo nájdete aj v susedných krajinách. viac »

Pocta modernej architektúre: Sevillské hríby sú najväčšou drevenou stavbou na svete

Pocta modernej architektúre: Sevillské
2023-09-07 00:00:00

Dovolenkári často vyhľadávajú historické pamiatky, na ktorých obdivujú šikovnosť našich predkov. Nemali by sme však prehliadať ani úžasné diela, ktoré vznikajú v novodobých dejinách. Napríklad najväčšiu drevenú budovu na svete, ktorá sa nachádza na námestí Plaza de la Encarnación v španielskej Seville. viac »


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa