Príroda

Prekvapivé zistenie vedcov: Hady žijúce na ostrove sú menšie, ale jedovatejšie

2024-05-18 12:00:00 |

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v odbornom žurnále Toxins. TASR informuje na základe správy servera Science.org.

Viac článkov

Šokujúce tvrdenie vedcov: Lyžiari na zjazdovkách zanechávajú večné chemikálie

Šokujúce tvrdenie vedcov: Lyžiari
2024-02-05 10:00:00

Lyžiari po sebe na zjazdovkách nechávajú takzvané večné chemikálie (perfluórované a polyfluorované látky čiže PFAS). Uviedol to dnes denník The Guardian s odkazom na štúdiu, ktorej autori v rakúskych lyžiarskych strediskách objavili 14 typov látok, ktoré bežne obsahujú vosky na lyže. viac »

Larvy múch dokážu vyčistiť fólie a plast, ten sa vďaka tomu môže recyklovať

Larvy múch dokážu vyčistiť
2024-01-18 08:00:00

Startup z Nitry vyvinul novú technológiu, prostredníctvom ktorej dokáže pomocou lariev muchy čiernej čistiť plasty a fólie od živočíšneho odpadu a pripraviť ich tak na recykláciu. Projekt už čaká na udelenie európskeho patentu. viac »

KVÍZ pre milovníkov prírody: Spoznáte zviera podľa ňufáka?

KVÍZ pre milovníkov prírody:
2024-01-14 00:00:00

Pri takom prasiatku stačí jediný pohľad na jeho rypák a nemôžete si ho pomýliť so žiadnym iným zvieratkom. Pri iných to však tak jednoduché nie je. Zabavte sa pri našom kvíze a skúste živočíchy spoznať len podľa detailnej snímky ich ňufáka. viac »

Veľká hanba: Odpadky na rieke Drina ohrozujú zdravie ľudí aj cestovný ruch

Veľká hanba: Odpadky na
2024-01-09 12:00:00

Návštevníkov inak malebného historického mesta Višegrad vo východnej Bosne privíta zo všetkého najskôr pohľad na obrovskú skládku odpadu, ktorá vznikla v tmavo tyrkysových vodách kaňonu rieky Driny. Tony plávajúcich odpadkov, prevažne plastových fliaš, ohrozujú miestnu ekonomiku založenú na cestovnom ruchu a panujú aj obavy z dopadu na ľudské zdravie, napísala agentúra Reuters. viac »

Unikátny projekt v Austrálii: Najjedovatejší pavúk sveta bude zachraňovať životy

Unikátny projekt v Austrálii:
2024-01-07 10:00:00

Obrovský samec z rodu Atrax robustus, jedného z najjedovatejších pavúkov na svete, bude pomáhať zachraňovať životy v rámci programu na získavanie protijedu v zoologickom parku severne od Sydney. Informovala o tom agentúra AP. viac »

Ako pomôcť vtákom v zime: Ideálne je klasické kŕmidlo, patria doň zrniečka aj zelenina

Ako pomôcť vtákom v
2024-01-02 13:15:00

Na prikrmovanie vtákov je ideálne klasické drevené kŕmidlo so strieškou, ktorá ochráni jedlo pred dažďom či snehom. Pri umiestňovaní kŕmidla treba myslieť najmä na bezpečnosť vtákov. V zimných mesiacoch, respektíve skorej jari, nie je čistenie kŕmidiel nutné. Pre TASR to povedal Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko. viac »

Zábavná pyrotechnika má vplyv aj na vtáky, Môžu sa zraniť aj umrieť

Vtáky letia nad poliami
2023-12-29 08:00:00

Zábavná pyrotechnika má vplyv aj na vtáky. Môžu sa zraniť či umrieť. TASR o tom informovala organizácia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS). viac »

Vianočný ostrov sa chystá na migráciu desiatok miliónov krabov k pobrežiu

Vianočný ostrov sa chystá
2023-12-28 16:30:00

Vianočný ostrov, ktorý je odľahlým zámorským územím Austrálie, sa chystá na pravidelnú migráciu desiatok miliónov krabov. Tie sa so začiatkom obdobia dažďov premiestňujú z vnútrozemského pralesa k pobrežiu. Pracovníci tamojšieho národného parku mesiace pripravovali zátarasy, ktorými sa snažia prúd kôrovcov k moru usmerniť. Vodičov kvôli tomu čakajú uzávierky, napísal server denníka The Guardian. viac »

VIDEO: Slon na Srí Lanke vnikol oknom do auta s turistami, hľadal niečo na jedenie

VIDEO: Slon na Srí
2023-12-17 08:00:00

Nečakané dobrodružstvo zažila austrálska rodina, ktorá sa v prenajatom aute s vodičom vydala na safari po srílanskom Národnom parku Jala. Medzi stromami sa nečakane vynoril slon, dobehol k autu, klom rozbil okno a strčil dovnútra chobot, ktorým hľadal niečo na jedenie, napísal spravodajský server BBC News. viac »

Fantastická správa z Jadranu: Do mora sa vrátil lastúrnik na pokraji vyhynutia

Fantastická správa z Jadranu:
2023-12-16 12:00:00

Obrovský lastúrnik stehnovka nádherná, ktorý sa ocitol na pokraji vyhynutia, sa podľa morských biológov vrátil do vôd pri Chorvátsku, kde jeho počty výrazne vzrástli. Táto mušľa, ktorá môže dorásť až do jedného metra, začala vymierať kvôli šíreniu smrtiaceho patogénu v niektorých častiach Stredozemného mora okolo roku 2016. Napísala to agentúra Reuters, podľa ktorej chorvátski vedci donedávna evidovali v ich časti Jadranského mora iba desať stehnoviek nádherných. viac »


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa