Vidiecka záhrada (2.)

07. 04. 2010
Zdieľať

Ak patríte len medzi občasných návštevníkov svojho druhého hniezda, určite nemá zmysel budovať si pri chalupe botanickú záhradu či zeleninové hriadky. Ak je však záhradkárčenie vaše hobby, môžete sa naplno realizovať. Nemusíte sa úplne vzdať rozkvitnutých záhonov. Mať pri chalupe „len“ trávnik nie je totiž ktoviečo. Do takéhoto priestoru sa žiada aspoň menší ovocný sad, záhon s bylinkami či ružami a typickými vidieckymi trvalkami. Konkrétne riešenie závisí aj od toho, či vaša chalupa susedí s ďalšími chalupami, alebo je jej susedom voľná príroda, lúka či les.

Materiály, výsadby a nápady

Záhrada v lese či pod lesom by mala byť v prírodnom štýle. Nie je vhodné naplniť ju rôznymi tvarovanými drevinami či fontánami. Z materiálov si vyberajte drevo a kameň. To sa týka najmä plotov, chodníkov a schodov (ak je záhrada na niekoľkých úrovniach). Záhony či skôr miesta okolo rastlín možno namulčovať nielen drvenou kôrou, ale napríklad aj borovicovými šiškami. Vzorom pri budovaní takejto záhrady ba mala byť príroda.

Čo sa týka rastlín, odporúča sa kombinovať vždyzelené dreviny a ihličnany s listnatými krami. Tak docielite v záhrade zaujímavú premenlivosť. Ak sa však celá záhrada nachádza v lese, nie je dobré vysádzať do nej ešte ďalšie dreviny, najmä nie stromy. Skôr sa treba sústrediť na menšie kry – vždyzelené (bršleny, vavrínovce), opadavé (kaliny, orgovány, pajazmín, štedrec).


Vidiecka záhrada (2.)

252963
Daniel Košťál

Atmosféra čistinky a stráne

Veľmi dobre sa v chalupárskych záhradách uplatnia aj popínavé dreviny – napríklad brečtan (je vhodný na zakrytie nevzhľadných miest a múrov), vistéria (Wisteria floribunda), pavinič (Parthenocissus tricuspidata), k plotom plamienok (Clematis).

Do lesnej záhrady, pre ktorú je typický polotieň až tieň a vlhká pôda, sú vhodné astilby (Astilbe), údatníky (Aruncus dioicus), orlíčky (Aquilegia), heuchery (Heuchera brizoides), pakosty (Geranium), zvončeky (Campanula persicifolia), náprstníky (Digitalis purpurea), papraďorasty, okrasné trávy, čemerice (Helleborus), bergénie (Bergenia cordifolia), chochlačky (Corydalis lutea), funkie (Hosta).

Na slnečných miestach sa bude dobre dariť zlatobyľu (Solidago canadensis), mliečnikom (Euphorbia polychroma), pivóniám (Paeonia officinalis), kocúrniku (Nepeta sibirica), ježibabe (Echinops ritro), šalvii (Salvia nemerosa), rebríčkom (Achillea millefolium), stračonôžke (Delphinium cultorum), rudbekiám (Rudbeckia fulgida), kokarde (Gaillardia x grandiflora), kukučke (Lychnis chalcedonica), klinčekom (Dianthus deltoides). Kvetiny možno dokonca miešať s bylinkami (pamajorán, mäta, medovka, divozel) alebo so zeleninou.


Vidiecka záhrada (2.)

252959
Daniel Košťál

 

Tvary záhonov, skalky a múriky

Záhony so spomínanými rastlinami by mali mať nepravidelnejší tvar (vyniknú pri plotoch a v strede trávnika nadväzujúc na skalku alebo na najbližší porast krov). Rastliny neokopávajte často. To isté platí aj o prestrihávaní. Nechajte hlavné slovo prírode a nebráňte sa tomu, ak sa vám do záhrady „zatúla“ nejaká zaujímavá rastlinka z lesa.

Rastliny možno pestovať nielen na záhonoch, ale aj v nádobách. Tieto by však takisto mali harmonizovať s prostredím. Vhodné sú staré koše, hlinené črepníky, dokonca nepoužívané kuchynské nádoby. Vysadiť si do nich možno napr. kvitnúce letničky – na slnko muškáty a železníky, do tieňa fuksie či begónie. Takto osadené nádoby si môžete rozmiestniť buď do záhonov, alebo sústrediť ku stene chalupy, či na rôzne múriky. Založiť si pri chalupe, najmä ak je v podhorskej či horskej oblasti, možno aj skalky. Oveľa viac tu totiž vyniknú ako v mestách. Veľmi pekné sú aj múriky vybudované v prírodnom štýle s tým, že do niektorých škár vysadíte nenáročné a kvitnúce skalničky. Veľmi pekné sú pri chalupách a aj pod lesom ovocné sady. Konkrétny druh ovocnej dreviny však treba vyberať s prihliadnutím na podmienky daného miesta. Chvíle voľna pri chalupe si môžete vychutnať rovnako dobre aj pod starým ovocným stromom (preto ak takýto máte, nevyrúbte ho).


Vidiecka záhrada (2.)

252965
Daniel Košťál

 

Čo dotvorí atmosféru chalupárskej záhrady?

Starý bicykel opretý o plot, nepoužívané koše, stará kovová krhla, liatinová pumpa či drevený rebrík opretý o kmeň stromu, hlinený džbán na plote, drevený stôl so všakovakými črepníkmi. Okrem toho veľa urobia aj typicky vidiecke letničky – popínavý hrachor, voňavá rezeda, nechtík, kapucínky, aksamietnice, astrovky, slnečnice a ďalšie. Krásne sú pri chalupách ľalie, georgíny a jesienky. Chýbať by nemal ani kompost, samozrejme, v prírodnom štýle s krom bazy v pozadí, či cestičky posypané kôrou alebo štrkom a trávnik, ktorý sa postupne mení na kvetinovú lúku.

ZDROJ: VŠETKO O CHATÁCH A ZÁHRADKÁCH JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Záhrada a exteriér
Tagy: vidiecka záhrada
Zdieľať článok

Diskusia