Skryté poklady Portugalska: Nádherné pamiatky, príroda aj niečo pre mlsné jazýčky

2017-11-17 00:00:01 |   |    | 

Ak plánujete dovolenku v Portugalsku, rozhodne by ste sa nemali zdržiavať iba v turistami najobľúbenejších mestách. Okrem Lisabonu a Porta navštívte aj tie menej známe a vyhľadávané, v niektorých ohľadoch vás očaria viac ako slávnejší konkurenti.



 

Obidos

Nenápadné, no nádherné mestečko Obidos vám odporučí väčšina odborníkov na Portugalsko. Pár uličiek je stále obklopených zachovalými stredovekými hradbami. Mestom vedú dve hlavné cesty. Jedna vás prevedie popri obchodíkoch, na druhej nájdete reštaurácie a kaviarne. Po ich stranách sa nachádza pár domčekov, v ktorých bývajú domáci obyvatelia. Napriek malému priestoru všetko pôsobí veľmi útulne a domácky.

Dobrú náladu z mesta umocňuje ich slávny višňový likér. Ten vám podávajú v čokoládových pohárikoch s namočenou sterilizovanou višňou. Dostanete ho na každom kroku a jeho lákavá aróma vás bude sprevádzať počas celej návštevy.

 

Nazaré

Už po prvom kilometri popri pobreží Nazaré nasajete jeho príjemnú prímorskú atmosféru. Malé mestečko sústredí všetku pozornosť na svoje pláže. Pri nich nájdete malé námestie, mnoho rodinných podnikov, ale aj krásnu promenádu. Na chvíľku budete mať pocit, akoby ste sa nachádzali na nejakom malom ostrove, ktorý si žije svojim vlastným pokojným životom. Nazaré je veľmi populárne najmä medzi surfistami. Tvoria sa tam najväčšie vlny v Portugalsku, ktoré vytvárajú skvelé podmienky pre tento šport.

Pokiaľ budete mať dostatok času, využite tunajšiu pozemnú lanovku s úžasným výhľadom na pláž. Hore sa dostanete na ďalšie malé námestie, ktorému dominuje katedrála s bohatým zlatým a strieborným zdobením. Odtiaľ sa už dostanete k promenáde, ktorá vás prevedie popri celom pobreží a z výšky vám ukáže úžasnú silu divokých oceánskych vĺn. Na chvíľku zastavte a nechajte sa iba unášať krásnou prírodou.

 

Batalha

Len pár kilometrov od Nazaré sa nachádza opátstvo Batalha. Majestátny komplex budov vás najprv privíta kostolom so skromnou výzdobou. Z historického hľadiska sú však mimoriadne cenné malé bočné kaplnky, v ktorých majú svoje hrobky prví zástupcovia portugalskej monarchie. V ďalšej časti, do ktorej máte bezplatný vstup s Lisbon Card, sa už dostanete na malú prehliadku dejinami, ktorá vás postupne vyvedie do novšej časti kláštora. Tá ešte nie je úplne zrekonštruovaná, no spestrená je aspoň malou záhradkou uprostred nádvoria. Až potom prichádza to najlepšie - nedokončená kaplnka má vďaka otvorenej streche neopakovateľné čaro, ktoré je ťažko popísateľné slovami.

 

Fatima

Povinnou zastávkou všetkých veriacich je aj Fatima. Pútnické miesto sa preslávilo zjavením Panny Márie trojici malých detí. Tam, kde sa im ukázala naposledy, vytvorili neskôr kaplnku s otvoreným konceptom, v ktorej sa denne koná niekoľko svätých omší. Celý areál vás prekvapí svojou veľkosťou, tak obrovská plocha priam vyráža dych. Jeho súčasťou je moderný kostol pre niekoľko stoviek ľudí, spomínaná kaplnka, hlavná katedrála s hrobmi detí, ktorým sa zjavila božia matka a miesto na zapaľovanie sviečok. Pri návšteve Fatimy si vždy prečítajte prehľad omší, pretože pri troche šťastia môžete absolvovať aj slovenskú bohoslužbu.

 

Amarante

Hlavnou pamiatkou v tomto starobylom meste je katedrála, ku ktorej sa viaže zaujímavá legenda. Ak si chce slobodná deva nájsť svojho milého, mala by zájsť do sakristie a potiahnuť sošku malého svätca za opasok. Tak nájde svoju vytúženú lásku. No oveľa zaujímavejšou atrakciou je tunajšie tradičné sladké pečivo v podobe pánskeho prirodzenia. To začali piecť pred mnohými rokmi, aby obdarovaným slobodným ženám prinieslo šťastie pri hľadaní partnera a bezdetným párom napomohlo pri splodení potomka. Každý rok sa koná festival, keď je celé mesto ozdobené napodobeninami penisov, no tieto slávne koláče si už tradične môžete kúpiť počas celého roka priamo pri kostole.

 

Údolie Douro

Oblasť okolo Porta je známa skvelými podmienkami pre pestovanie viniča. Práve odtiaľ pochádza aj slávne portské víno, ktoré má silnú sladkú chuť. Spracúvajú ho zmiešaním vína s alkoholom, vďaka čomu chceli v minulosti predĺžiť jeho trvanlivosť. Na výlete v tomto prostredí sa dostanete do malých dediniek, ktoré pozostávajú z pár desiatok domčekov obklopených vinicami. Nádherná scenéria vrcholí pohľadom na rieku Douro. Ešte pred plavbou loďou sa zastavte pri vlakovej stanici Pinhao, ktorá má nádherné kachličkové zdobenie a prekvapivo štýlovo elegantný podnik na ochutnávku domácich vín. Po nastúpení na napodobeninu vinárskej barky sa už nechajte unášať atmosférou okolitých viníc, starobylých mostov a pokojného údolia. Ďalšia zastávka vás privedie do jednej z najznámejších firiem, ktorá vyrába známy nápoj aj v netradičnej bielej podobe. Z degustačnej miestnosti sa vám naskytne ten najkrajší pohľad na rieku Douro. Najlepším časom na návštevu viníc je september, keď začne zber hrozna a všade panuje čulá atmosféra.

 

Coimbra

Študentské mesto Coimbra sa môže pochváliť najstaršou univerzitou v Európe. Z jej námestia máte dobrý výhľad na historické centrum a odtiaľ sa už môžete vybrať do nádhernej starobylej knižnice, univerzitnej kaplnky a navštíviť môžete aj vedecké múzeum patriace pod správu tejto školy. Mestská tour v kombinácii s plavbou po rieke Mondego vám už ukáže ďalšie tromfy ako starobylý kláštor, mestské katedrály, úžasné mini Portugalsko, v ktorom si pozriete zmenšeniny všetkých dôležitých atrakcií z tejto krajiny a bodkou za všetkým je nádherný výhľad z mosta na starú časť tohto mesta.

 

Aveiro

Aveiro prezývajú aj malými Benátkami Portugalska. Miestni gondolieri vak upozorňujú, že na toto prirovnanie treba zabudnúť, inak neuvidíte tie pravé krásy tohto mesta. Kanál je veru podstatne kratší, no v centre je viacero nádherných secesných stavieb. Počas júla sa v meste koná známy festival, keď je jedna z jeho ulíc ozdobená dáždnikmi.

Ďalšou atrakciou je opäť vlaková stanica s bohatým kachličkovým zdobením. To najzaujímavejšie však prichádza v časti Costa Nova, ktorá je známa svojimi farebnými pásikovými domčekmi. Majitelia sú na svoje domovy patrične hrdí a vzorne sa o ne starajú. Na úžasnej promenáde si vychutnajte tradičný koláčik v podobe malého pečiva plneného sladkou vaječnou plnkou, výhľad na oceán a pestrú tradičnú architektúru.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, autor

Hodnotenie článku:
4.4/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa