Chutný Lyon: Druhé najnavštevovanejšie mesto Francúzska očarí milovníkov kultúry aj skvelého jedla

2017-12-05 12:00:00 |   |    | 

Francúzsko je v gastronomickom svete považované za jednu z najlepších krajín. Matka všetkých kuchýň ponúka varenie v tej najpoctivejšej podobe. Pokiaľ chcete ochutnať najlepšie tradičné jedlo, nechoďte do Paríža, ale radšej si to namierte do Lyonu. Priame letecké spojenie z Viedne vás dostane do gastronomického raja. Vďaka tomuto titulu sa Lyon stal dokonca druhým najnavštevovanejším mestom Francúzska.



 

Štvrte Saint-Jean a Saint-Georges

Najlepšie reštaurácie nájdete tradične v starých centrách. Ich ulice žijú čulým životom a pre turistov ponúkajú kombináciu pohodlného občerstvenia a skúmania rôznych pamiatok. Sadnúť si po prechádzke hocakým mestom na terasu, objednať si kávu, dezert a pokračovať v obdivovaní okolitej architektúry je skutočným pôžitkom. V Lyone nájdete takéto miesto v štvrtiach Saint-Jean a Saint-Georges. Práve tam sa nachádza gro podnikov s vynikajúcou gastronomickou povesťou. Väčšina z nich sa špecializuje na tradičnú francúzsku kuchyňu. Oddych nájdete aj v malých útulných kaviarňach s vyhliadkou na centrum a tešiť sa môžete na pár remeselníckych obchodov s ručne vyrábanými suvenírmi alebo darčekmi.

 

Prechody traboules

Lyon bol v minulosti slávny vďaka spracovaniu hodvábu. Kedysi tam ročne vyrobili kilometre tejto vzácnej látky, no prácu im niekedy komplikovalo počasie. Keď im na hováb počas presunov napršalo alebo nasnežilo, bol vo veľkej miere zničený. Preto tu vymysleli systém prechodných pasáží traboules, ktoré spájali jednotlivé budovy malými tunelmi. V súčasnosti sa ešte stále uchovalo niekoľko týchto prechodov, no tie sú už väčšinou v súkromnom vlastníctve. Často slúžia ako vstupná chodba do mestských domov. Vo štvrti Vieux sa však nachádza pár traboules, ktoré si môžete pozrieť v rámci krátkej prehliadky.

 

Múzeá kinematografie a umenia

V širšom centre mesta nájdete niekoľko zaujímavých múzeí. Tunajšia zbierka umeleckých predmetov je druhá najbohatšia a najvýznamnejšia po galérii Louvre. V špeciálnom múzeu sa dozviete viac o histórii výroby hodvábu, vašej pozornosti by nemala ujsť ani cenná výstava dekoratívneho umenia. Najobľúbenejšou atrakciou tohto druhu zostáva Múzeum miniatúr a kinematografie. Jednu časť zbierky tvorí 100 miniatúr zachycujúcich bežné situácie nášho života. Turisti však vyhľadávajú najmä druhú sekciu, ktorá sa venuje filmovým efektom. Ukazuje ich v tej podobe, ako sa tvorili ešte pred príchodom moderných digitálnych technológií.

 

Lyonská katedrála

Najcennejšou historickou pamiatkou mesta je katedrála, ktorú začali stavať v 12. storočí. Jej výstavba trvala tristo rokov a dominuje na nej gotický štýl. Z kultúrneho hľadiska je významná vďaka nádherným skleným vitrážam. Farebné okná pochádzajú z 13. storočia a až dodnes sa ich podarilo uchovať v pôvodnom stave. A to i napriek útokom počas 2. svetovej vojny, keď sa domáci obyvatelia rozhodli ochrániť tento skvost odstránením farebných skiel a ich ukrytím. Hneď po nastolení mieru ich vrátili na pôvodné miesto, kde zdobia tento svätostánok až dodnes.

 

Ruiny rímskeho amfiteátra

Prví obyvatelia sa v oblasti súčasného územia mesta Lyon usídlili ešte v období pred Kristom. Z týchto časov pochádza atrakcia v podobe ruiny starovekého rímskeho amfiteátra. Kvôli horšiemu stavu už dnes neslúži na pôvodné účely, no historici sa tam rozhodli vybudovať múzeum venujúce sa rímskej kultúre. Sústredili do neho všetky vykopávky z tohto obdobia a ukázali významné prepojenie Lyončanov na rímske obdobie a kultúru. Najcennejšími predmetmi sú Herkulova socha a rozsiahla podlahová mozaika, ktorá oslavuje boha oceánov.

 

Bazilika Notre Dame de Fourviere

Na „vrchu modlitieb“ sa nachádza ďalšia významná sakrálna pamiatka v Lyone. Tunajšia katedrála vznikla v 19. storočí, pričom financovaná bola zo súkromných zdrojov. I keď ide o pomerne novú stavbu, rozhodli sa ju postaviť v románskom a byzantskom štýle. V jej interiéri nájdete vzácnu zlatú sochu Panny Márie, mozaikové zdobenie a krásne vitráže. Z tejto časti mesta budete mať nádherný výhľad na celé okolie a prepraviť sa tam môžete napríklad pomocou pozemnej lanovky.

 

Sladká pochúťka coussin de Lyon

Populárna gastronomická destinácia musí mať aj jednu sladkú vychytávku. Obľúbené lyonské cukrovinky sa volajú coussin de Lyon. Malé farebné štvorčeky majú čokoládovú plnku a obalené sú do marcipánu. V 17. storočí ich začala vyrábať čokolatéria Voisin, ktorá tieto sladkosti pripravuje až dodnes. Zakúpiť si ich môžete aj v luxusnej verzii, keď vám ich zabalia do podobnej zamatovej krabičky, aká sa používa pri drahých šperkoch.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa