Víkend v metropole východu: Spoznajte najväčšie poklady Košíc

2017-12-15 12:00:00 |   |    | 

Metropola východu má skvelé turistické danosti. Centrum Košíc sa nachádza len pár minút chôdze od hlavnej vlakovej stanice a už po prechode blízkym parkom vás k sebe pritiahne atmosféra tohto mesta. Historické uličky v kombinácii so štýlovými podnikmi a zaujímavými pamiatkami vás chytia za srdce a vy sa tam budete musieť vrátiť ešte niekoľkokrát.



 

Dóm sv. Alžbety

Hlavnou atrakciou Košíc je Dóm svätej Alžbety, ktorý sa nachádza priamo v centre. Jeho výstavba začala v 14. storočí a pokiaľ dostal konečnú podobu, trvalo to takmer dvesto nasledujúcich rokov. Jeho zaujímavosťou je celokovový oltár, ktorý je zároveň európskym unikátom. Počas prehliadky uvidíte hlavnú časť kostola, môžete zájsť do kaplnky, ale aj podzemia tejto rozsiahlej stavby.

Jedna z veží je voľne prístupná verejnosti. Po krátkom výstupe sa dostanete na nádhernú vyhliadku, z ktorej uvidíte široké centrum a v prípade pekného počasia aj predmestia Košíc. Veľmi zaujímavou časťou je tiež kráľovské schodisko, ktoré má dvojité špirálové točenie. Nachádza sa v hlavnej časti kostola.

 

Ulička remesiel

Turisticky obľúbeným miestom je tiež Hrnčiarska ulica v blízkosti hlavného námestia. Košice boli v minulosti známe silnou tradíciou remeselníckej výroby. Priamo v centre malo sídlo niekoľko cechov, ktoré zanikli až na konci 19. storočia.

Túto tradíciu sa snažili obnoviť aj v novodobých dejinách. Malé historické domčeky zrekonštruovali, ponúkli ich rôznym umelcom a tí tam v súčasnosti predvádzajú návštevníkom svoje zručnosti a zároveň predávajú svoje výrobky. V niektorých budovách nájdete štýlové podniky.

 

Košický zlatý poklad

V auguste v roku 1935 našli počas rekonštrukčných prác na Hlavnej ulici vzácny poklad. Ten obsahoval takmer 3000 historických zlatých mincí rôznej nominálnej hodnoty, medaily a zlatú reťaz. Ukrytý bol v jednej z budov, kde kedysi sídlila Spišská komora.

Nález má veľmi vysokú hodnotu a po jeho preskúmaní sa nakoniec rozhodli priblížiť ho verejnosti. V tunajšom múzeu vytvorili špeciálny trezor, v ktorom predstavili veľkú časť tejto úžasnej zbierky.

 

Katova bašta

Počas stredoveku chránili Košice mohutné hradby, zachovať sa však podarilo len veľmi malú časť. Najlepšiu ukážku uvidíte pri Katovej bašte, ktorá v minulosti slúžila na obranu jedného z dôležitých mestských vchodov. V tejto časti sa nachádza aj zaujímavá replika orientálneho domu Františka II. Rákocziho, v akom zomrel v Turecku. Teraz v nej už sídli jedna z výstav tunajšieho múzea.

 

Miklušova väznica

Povinnou súčasťou miest bola v minulosti väznica, do ktorej zatvárali všetkých problémových obyvateľov. Tá košická fungovala až do roku 1909. Potom presunuli väzenie do inej časti mesta a pôvodnú budovu sa rozhodli premeniť na mestské múzeum. Až v novodobých dejinách jej vrátili pôvodný charakter a vytvorili tam špeciálnu výstavu, ktorá sa venuje tematike historického súdnictva. V minulosti sa v týchto priestoroch nachádzala aj mučiareň, ktorá však neskôr stratila svoju pôvodnú funkciu, pretože sa prešlo k miernejšej forme trestov.

 

Dolná brána

V blízkosti Dómu sv. Alžbety sa nachádza archeologické múzeum. V minulosti mali Košice dve hlavné vstupné brány – dolnú a hornú. Tie sa už dnes nachádzajú v podzemí hlavného námestia. K odhaleniu brány a časti hradieb došlo počas rekonštrukčných prác. Neskôr sa tam rozhodli situovať archeologické múzeum, ktoré vás zavedie do pôvodných priestorov tohto úžasného mesta.

 

Socha Sándora Máraiho

Košice sa môžu pochváliť niekoľkými slávnymi rodákmi. Na niektorých z nich sa však časom zabudlo, a preto ich pripomínajú aspoň zaujímavé pamätníky, ktoré vznikli na ich počesť. Sándor Márai bol tunajším rodákom a známym vzdelancom. Ovládal niekoľko svetových jazykov a počas svojho života precestoval veľký kus sveta. I keď svoj domov nakoniec našiel v Amerike, na svoje rodné mesto nikdy nezabudol. Vynikajúcemu spisovateľovi tu venovali veľmi zaujímavú spomienku v podobe sochy pri Mäsiarskej ulici. Pamätník pozostáva z dvoch stoličiek. Na jednej z nich sedí Márai a na druhú si oproti nemu môžete sadnúť vy a aspoň takto symbolicky s ním môžete viesť debatu.

 

Spievajúca fontána

Obľúbenou letnou atrakciou je spievajúca fontána. Jej základy stáli v centre už od roku 1986. O desať rokov neskôr ju však vtedajší primátor Rudolf Schuster podrobil veľkej rekonštrukcii, pretože ju chcel premeniť na spievajúcu fontánu. Takúto zaujímavosť videl počas svojich ciest a niečo podobné chcel priniesť pre svojich rodákov. Počas večerných hodín navyše fontána krásne svetielkuje a dotvára tak nádhernú atmosféru.

 

Detská železnička

S pekným nápadom prišli tiež tvorcovia detskej železnice. V širšom centre Košíc sa nachádza nádherná prírodná oblasť, kde sa navyše môžete vydať na prechádzku históriou vlakovej dopravy. Od jari do jesene tam okrem jázd v niektorom z dobových vlakov organizujú bohatý program zameraný na rodiny s deťmi. Môžete si tam vyskúšať rôzne atrakcie, zapojiť sa do súťaží a pozrieť si zaujímavé predstavenia a vystúpenia.

 

Botanická záhrada

Tunajšia univerzita disponuje peknou botanickou záhradou. Vyniká rozsiahlou exteriérovou časťou, v ktorej sa môžete prejsť po veľkom parku s altánkami a fontánou. Jeho súčasťou je tiež menší les. V interiéroch uvidíte viaceré exotické rastliny ako napríklad banánovník, citrusové stromčeky a rôzne druhy kvetov. Jeden zo skleníkov je venovaný kaktusom.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, TASR

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa